Drvni otpad jača reciklirani beton

Foto: Institut industrijskih nauka Univerziteta u Tokiju

Kako prenosi portal Ekovjesnik, istraživanje Instituta za industrijske nauke Univerziteta u Tokiju pokazalo je da se reciklirani beton može ojačati dodatkom drvnog otpada. Ova inovativna tehnika obećava ekološki prihvatljiv način poboljšanja betonskih konstrukcija uz istovremeno smanjenje troškova izgradnje i emisija ugljen-dioksida.

U svetu se sve više istražuju mogućnosti ponovne upotrebe, odnosno reciklaže otpadnog betona, a veliki napredak u tom području mogla bi omogućiti upravo nova revolucionarna metoda japanskih naučnika.

Predvodnik tima stručnjaka s tokijskog Instituta za industrijske nauke Li Liang tvrdi kako je ponovno korištenje agregata od starog betona neodrživo zbog toga što proizvodnja novog cementa utiče na emisije gasove staklene bašte što dodatno podtiče klimatske promene. Iz tog razloga su Japanci želeli da pronađu efikasniji način ponovne upotrebe otpadnog betona, i to onaj koji bi građevinskoj industriji i proizvodnji betona omogućio uvođenje postulata cirkularne ekonomije.

Unapređeno rešenje japanskih istraživača uključuje uklanjanje otpadnog betona i njegovo usitnjavanje u prah, dok se drvni otpad i piljevina umesto odlaganja na deponije koriste u postupku recikliranja betona za dobijanje ključnog sastojka – lignina. Lignin je komplesni polimer aromatičnih alkohola koji poput plastike ili cementa povezuje vlakna celuloze u vrlo čvrstu strukturu. Biljna ćelija sintetiše lignin i pohranjuje ga na unutrašnju stranu celuloznog zida. Lignin predstavlja nepropusnu prepreku, dok spoljašnja celulozno-ligninska struktura drvetu daje veliku čvrstoću.

Prah usitnjenog otpadnog betona se potom meša s vodom i ligninom kako bi se dobila smeša koja se izlaže visokom pritisku i zagreva. Na taj način kompleksni polimer postaje lepilo koje popunjava praznine između betonskih čestica. Rezultat je novooblikovani beton s još boljim karakteristikama, među kojima je i viši stepen biorazgradivosti.

„Većina recikliranog betona koji smo napravili pokazala je bolju čvrstoću i otpornost na savijanje nego obični beton“, rekao je jedan od autora studije Juja Sakai. „Otkriće nam omogava veliki pomak prema zelenijoj, ekonomičnijoj građevinskoj industriji koja ne samo da smanjuje zalihe otpadnog betona i drveta, već pomaže u rešavanju problema klimatskih promena“, zaključio je on.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti