Zrenjanin dobio 18,7 miliona dinara za uređenje pijace i borbu protiv klimatskih promena

Foto: Wikipedia/Mister No

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ove nedelje je, u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zorana Kasalovića, potpisao ugovor o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave, na osnovu kog je Gradu Zrenjaninu opredeljeno 18.680.000 dinara za realizaciju dva projekta – “Uređenje prostora ‘Nove pijace’ u Zrenjaninu – faza 2” i “Preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda”.

Potpisivanje ugovora upriličeno je u Zrenjaninu, a uz gradonačelnika Janjića, ugovore o dodeli sredstava potpisali su i čelnici grada Kikinde i opština Žabalj, Žitište i Plandište. Prisustvovali su i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. Zajednička svečanost je trebalo da bude održana u Beogradu, slično kao prethodne godine, ali je zbog uvođenja vanrednog stanja u državi i ograničenja održavanja skupova, odlučeno da se organizuju potpisivanja na teritorijama okruga.

Državni sekretar Kasalović kazao je da su se u ministarstvu odlučili na taj korak, kako bi sačuvali građanke i građane, ali i operativno potpisali ugovore, kako bi se stekli uslovi da već u toku marta sredstva budu dostupna lokalnim samoupravama i bila omogućena što efikasnija realizacija njihovih projekata.

“Imali smo četiri cilja konkursa kao i prošle godine, prvi je u vezi sa komunalnom infrastrukturom, drugi cilj se tiče uvođenja e-uprave, treći je u vezi sa organizacijom kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija, a četvrti cilj obuhvata projekte koji se baziraju na preventivnom delovanju od prirodnih nepogoda. Opredelili smo ove godine  i određena sredstva da nagradimo pojedine lokalne samouprave sa najboljim primerima dobre prakse u oblasti uprave”, objasnio je Zoran Kasalović.

Foto: Grad Zrenjanin

Grad Zrenjanin je ovoga puta ostvario sredstva po dva navedena cilja, što je omogućeno i pravilima konkursa. Projekat “Uređenje prostora ‘Nove pijace’ u Zrenjaninu – faza 2” finansira se u iznosu od 14 miliona dinara i predstavlja nastavak započetih infrastrukturnih radova i privođenja nameni novog platoa centralne gradske pijace, dok je 4.680.000 dinara opredeljeno za projekat u okviru četvrtog cilja konkursa – “Preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda”.

Odlukom o raspodeli sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave za 2020. godinu podržano je ukupno 74 projekta, koji će, u potpunosti ili delimično, biti finansirani iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave koji iznosi 520.000.000 dinara, što je za 30.644.000 dinara više nego prethodne godine.

Izvor: Grad Zrenjanin

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti