Drakulić: Neće biti dovoljno ogreva za predstojeću grejnu sezonu

Foto-ilustracija: Pixabay

„Ogreva za predstojeću grejnu sezonu neće biti dovoljno. Prvi problem je što nema uvoza iz Ukrajine, Rusije i Belorusije. Sa druge strane, prošle godine smo balansirali, pa je bilo oko 90.000 tona uvoza i otprilike isto toliko izvoza. Pod uslovom i da ne prodamo ništa, mnogo vremena smo izgubili, a glavni problem su zapravo Srbijašume, koje ne izvršavaju svoje ugovorne obaveze“, kaže za Biznis.rs. vlasnik fabrike za proizvodnju drvnog peleta i predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić.

Da podsetimo, Vlada Srbije donela je Uredbu o ograničenju visine cene peleta, kao i Odluku o privremenoj zabrani izvoza ovog ogreva i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju. Tako, od 5. avgusta maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme da prelazi 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

Komentarišući mere države, Drakulić kaže da je ova cena za proizvođače u redu, ali da su problem Srbijašume i trgovci koji žele da zarade što više.

“Ova mera države nam ne smeta. Mi se i dalje uklapamo iako je drvo iz privatnih izvora otišlo u nebesa, a Srbijašume ne izvršavaju ugovore i to je najveći problem”, dodaje naš sagovornik.

Na pitanje kako se kreću cene drveta, on kaže da proizvođači od Srbijašuma kubni metar drveta dobijaju po zvaničnoj ceni od 4.160 dinara, a da na tržištu ono ide i do 11.000 dinara.

“Tu je i pitanje trgovaca koji napravili haos na tržištu jer je kod nas cena uvek bila ispod ove koju je država propisala, tako da su oni uvek zarađivali više nego proizvođači. Mi smo prešli na 50 odsto maloprodaje, direktno prodajemo i tu su i najbolje cene. Ali verovatno će, s obzirom na to da smo mi u prvih šest meseci ove godine proizveli manje za skoro 50 odsto, mnogi ostati bez peleta. A to nije slučaj samo sa nama. Tri-četiri najveća proizvođača su u sličnoj situaciji, tako da postoji strah. Čak i sada, sa kapacitetima koje imamo, da radimo 100 odsto do kraja godine nema šanse da to stignemo i ukoliko ne bude nekog uvoza ne vidim odakle bismo imali dovoljno”, zaključuje Drakulić i podvlači da je u Hrvatskoj i Evropi tona peleta već premašila 600 evra.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da se u trenutku energetske krize i pripreme za zimu vodi računa o energetskom bilansu i da se spreče nestašice ovih proizvoda.

“Više od 110.000 domaćinstava koristi pelet, a više od 700.000 koristi ogrevno drvo i ukoliko ne mogu da dođu do peleta ili drva, onda je to udar na energetski bilans, jer će više od 800.000 ljudi početi da se greju na struju. Dakle, s jedne strane čuvamo energetsku bezbednost, a sa druge pomažemo proizvođačima i prodavcima. Ograničili smo cenu peleta na 320 evra po toni, zabranili izvoz i tako napravili red na tržištu koji trenutno ne postoji”, istakla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije.

Izvor: Biznis.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti