Dobre vesti – voda na kupalištima u Evropi odličnog kvaliteta

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) objavila je dobre vesti za sve one koji ove godine planiraju da letuju u Evropi – voda na 83 odsto evropskih kupališta zadovoljava najviše standarde EU za kvalitet vode.

U godišnjem izveštaju o kvalitetu vode na kupalištima za 2020. godinu, na kome su zajedno radile EEA i Evropska komisija, obuhvaćeno je 22.276 kupališta u Evropskoj uniji i u dve zemlje koje nisu članice – Albaniji i Švajcarskoj, navodi se u saopštenju EEA.

Kvalitet vode meri se na osnovu prisustva fekalnih bakterija, i to ešerihije koli i crevnog enterokokusa. Tamo gde je voda okarakterisana kao loša, na svega 1,3 odsto kupališta u EU, države članice savetovaće stanovništvo da se uzdrže od kupanja, a negde će kupanje biti potpuno zabranjeno sve dok se ne utvrdi izvor zagađenja i ne preduzmu neophodne mere.

Komesar EU za zaštitu životne sredine, Virginijus Sinkevičijus, kaže da su za izvrstan kvalitet vode zaslužni četiri decenije dugi napori da se spreči i smanji zagađenje.

“Ovo je rezultat sprovođenja Direktive o vodama za kupanje duže od 40 godina, napornog rada posvećenih profesionalaca i uzajamne saradnje. Akcioni plan za smanjenje zagađenja usvojen je u maju kako bi vode ostale zdrave i bezbedne, a naša mora i reke čiste.”, rekao je Sinkevičijus

Gde na more?

Pod uslovom da pandemija dozvoli nesmetano putovanje ove sezone, mnogi bi već sada mogli da odaberu neku od popularnih turističkih destinacija u Evropi. Pri donošenju odluke, od pomoći mogu biti podaci iz godišnjeg izveštaja o kvalitetu voda na kupalištima prema kome je:

U Grčkoj  ocenjeno da 97,1 odsto kupališta ima odličan kvalitet vode, dok 2,1 ima dobar kvalitet. Loš kvalitet nije zabeležen, mada 0,9 odsto od ukupnog broja kupališta nije obuhvaćen ovim izveštajem.

U Hrvatskoj 95,1 odsto kupališta ima odličan kvalitet vode, 3,1 odsto dobar, na 0,6 odsto kvalitet je zadovoljavajuć, a na 1,2 odsto kupališta nisu rađene analize.

U Bugarskoj brojke stoje ovako: 60,4 odsto kupališta ocenjeno je kao odlično, a na 38,5 odsto kupališta voda je dobra. Samo 1 odsto kupališta nije ocenjen.

U Albaniji 76,5 odsto kupališta ima odličan kvalitet vode, a 17,6 odsto dobar. Zadovoljavajuć kvalitet ima 1,7 odsto kupališta, dok loš ima 4,2 odsto.

I Malta može da očekuje uspešnu turističku sezonu, jer 96,6 odsto kupališta ima odličan kvalitet vode, a 3,4 dobar.

Podatke o ostalim državama pogledajte OVDE.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti