Međunarodni dan bicikla

Foto ilustracija: Pixabay

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2018. godine je donela odluku da se svakog 3. juna obeležava Međunarodni dan bicikla. U savremenom društvu ovo prevozno sredstvo je simbol održivog transporta, koje, osim što je najekonomičnije, najviše benefita donosi zdravlju ljudi, a ujedno i ne zagađuje našu životnu sredinu.

Nakon donošenja odluke da se 3. jun obeleževa kao Međunarodni dan bicikla, UN su u usvojile i Rezoluciju u kojoj se navodi da treba raditi na razvojnim strategijama, kao i da bicikl treba uključiti kao prevozno sredstvo u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne programe.

Posebno je istaknuto to da vožnja bicikla, za razliku od ostalih prevoznih sredstava, nema uticaja na životnu sredinu i prirodu, smanjuje saobraćajne gužve u gradu, a gotovo je nemerljiv uticaj na zdravlje ljudi i kvalitet život.

Za parkiranje bicikla nije potrebno puno prostora, što je u današnje vreme velika prednost, a nije potrebno ni spominjati koliko je ovo ekonomično prevozno sredstvo.

Proglašenje pandemije koronavirusa uticalo je na sve svere naših života, mnogo toga se promenilo. Tokom 2020. godine širom sveta raste prodaja ovog prevoznog sredstva. Mnogi su, zbog obustavljanja javnog prevoza, počeli da voze bicikl. 

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, prodaja električnih bicikli u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine je porasla za neverovatnih 145 odsto. Kada je Evropa u pitanju, stručnjaci predviđaju da će se do 2030. svake godine kupiti dvostruko više bicikli od automobila. Ali, neophodno je razvijati infrastrukturu za ove dvotočkaše.

Novosađani i Nišlije ovaj dan dočekuju sa nestrpljenjem i nadom da će nadležni uskoro početi sa podelom subvencija za kupovinu ovih dvotočkaša. Za bicikliste u Srbiji važna je izrada Nacionalne strategije razvoja biciklistikog sadržaja, a neophodno je izmeniti zakon o bezbednosti saobraćaja. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti