Đalovića klisuri dodeliti status spomenika prirode

Foto-ilustracija: Unsplash (Nathan Anderson)

Skupština opštine Bijelo Polje glasala je juče za jačanje zaštite Đalovića klisure kao spomenika prirode, što je značajan uspeh za zaštitu prirode u Crnoj Gori, ocenili su u NVO Eko-tim. Kako ističu, u postupku revizije utvrđeno je da Đalovića klisura zajedno sa rekom Bistricom poseduje odlike zbog kojih se treba ponovo proglasiti zaštićenim područjem.

Opština Bijelo Polje pokrenula je postupak revizije ovog područja, po inicijativi nevladinih organizacija Eko-tim, WWF Adria i The Nature Conservancy (TNC), nakon čega je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore sprovela postupak revizije za ovo zaštićeno područje.

,,Postupkom revizije utvrđeno je da Đalovića klisura zajedno sa rekom Bistricom poseduje odlike zbog kojih se treba ponovo proglasiti zaštićenim područjem, a jučerašnja odluka javne uprave označava početak rada na sprovođenju svih zakonskih mera zaštite u spomeniku prirode. Iako je područje prvi put prepoznato za zaštitu 1968. godine zbog svojih geoloških i prirodnih vrednosti, njime se nije upravljalo na adekvatan način. Ipak, potvrdom statusa Đalovića klisure i reke Bistrice kao zaštićenog područja, Opština je obavezna da uspostavi Agenciju za upravljanje zaštićenim područjima Bijelog Polja, kako bi se osiguralo efikasno upravljanje spomenikom prirode“, navode u saopštenju.

Dodaju da Revizija o kojoj je juče odlučivala Skupština opštine Bijelo Polje obuhvata područje od 344 hektara i uključuje klisuru i deo toka reke Bistrice.

,,Zaštićeno područje dom je mnogim vrstama riba poput potočne pastrmke ili lipljena. Osim toga, Đalovića klisura i Bistrica su idealne za rekreativne aktivnosti poput mušičarenja ili kanjoninga, zbog čega privlače domaće i strane goste“, naglašavaju u Eko-timu.

Pročitajte još:

,,Opština Bijelo Polje posvećena je očuvanju naše prirodne baštine i drago nam je da smo ovaj proces revizije i utvrđivanja zakonskog statusa Đalovića klisure uspešno priveli kraju. Odluka opštinske skupštine svedoči predanosti očuvanju prirode, ali i saradnji sa svim relevantnim institucijama kao i nevladinim sektorom. Nadamo se nastavku saradnje s organizacijama Eko-tim i The Nature Conservancy kako bismo osigurali da u Đalovića klisuri i reci Bistrici mogu uživati nove generacije“, istakao je Armin Sijarić, v.d. sekretara Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj opštine Bijelo Polje.

Ova odluka značajan je rezultat za regionalnu inicijativu Zajedno za reke koja je pokrenuta 2023. godine i aktivno radi na zaštiti 400 kilometara reka u pet zemalja Jugoistočne Evrope. Osim reke Bistrice, inicijativa u Crnoj Gori uključena je u procese zaštite gornjeg toka reke Ćehotine, kao i zaštitu Mrtvice i Morače.

,,TNC će nastaviti podržavati Opštinu, lokalne zajednice i ostale relevantne zainteresovane strane u upravljanju ovim područjem jer želimo osigurati njegovu održivost kao i sprovođenje najboljih praksi u upravljanju zaštićenim područjima. Naš dugoročni cilj je stvoriti model zaštite prirode koji će biti primer dobre prakse ne samo u Crnoj Gori nego i u širem regionu“, naglasio je Igor Vejnović, direktor za strateške inicijative u Jugoistočnoj Evropi pri organizaciji The Nature Conservancy.

,,Ovim činom zaštite, obavezujemo se na odgovorno upravljanje ovim područjem, osiguravajući da njegove prirodne lepote i biološka raznovrsnost ostanu netaknute. Uz podršku lokalne i naučne zajednice i svih relevantnih institucija i međunarodnih organizacija, radićemo na razvoju održivih programa koji će ne samo zaštititi, već i promovisati Đalovića klisuru kao značajnu prirodnu atrakciju“, rekao je Milija Čabarkapa, direktor nevladine organizacije Eko-tim.

Organizacije Eko-tim i The Nature Conservancy će nastaviti saradnju s novom Agencijom kako bi se razvio plan upravljanja spomenikom prirode, a pomoći će i u izgradnji kapaciteta i treninga kako bi se osigurala trajna zaštita Spomenika prirode „Đalovića klisura“. Ovaj rad omogućila je podrška fondacija The Wyss Foundation i Enterprise Mobility Foundation.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti