Digitalni kontejneri postavljeni na Vračaru

Foto: Grad Beograd

Glavni urbanista Marko Stojčić, zajedno sa direktorom „Gradske čistoće” Markom Popadićem i predsednikom opštine Vračar Milanom Nedeljkovićem, prisustvovao je juče, 4. decembra, puštanju u rad obnovljenih podzemnih kontejnera u Njegoševoj ulici na Vračaru, koje će uz pomoć specijalnih ključeva moći da koriste samo stanari okolnih zgrada. Reč je o „digitalnim” kontejnerima za klasičan komunalni otpad, dok će podzemni kontejneri za odlaganje reciklabila biti dostupni svim korisnicima.

Stanari Njegoševe ulice na Vračaru među prvima su u Beogradu dobili kontejnere koji funkcionišu po principu otvaranja i zatvaranja na karticu, a glavni urbanista Marko Stojčić istakao je kako je ovaj projekat od velike važnosti za grad.

„Beograd u svim segmentima insistira na tome da sve bude potpuno uređeno u komunalnom smislu i zato je urađen pilot-projekat sa deset kontejnera za komunalni i deset za reciklažni otpad“, istakao je Stojčić.

Kako je dodao, upotrebu kontejnera na otključavanje imaće samo stanari iz okolnih zgrada.

„Ne mogu ih koristiti prodavci sa pijace, ni ugostiteljski objekti. Oni moraju da potpišu poseban ugovor kako bi mogli da odlažu svoj otpad“,  precizirao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, ovakva akcija će, u saradnji sa JKP „Gradska čistoća”, biti proširena.

„Imamo Topličin venac kao nedavno rekonstruisan ambijent, koji nije potpuno rešen u smislu odlaganja otpada. Planovi za budućnost su da se korišćenje kontejnera po principu ključa primeni i u ostalim delovima grada“,  istakao je Stojčić.

Ubacivanje otpada u „digitalni” kontejner moguće je kada se prisloni kartica na mesto namenjeno za to, u trajanju od jedne sekunde. Takođe, kartice se ne mogu faslifikovati.

Kontejneri sa sistemom zaključavanja deo su pilot-projekta koji Grad Beograd sprovodi po modelu svetskih metropola. Kontejneri u centralnim gradskim opštinama su preopterećeni jer ih, osim stanara okolnih zgrada, nedozvoljeno koriste i brojni ugostiteljski objekti, naveo je Marko Popadić.

„Tagove, odnosno specijalne ključeve pomoću kojih će moći da se koriste podzemni kontejneri za komunalni otpad, dobilo je oko 1.000 domaćinstava u delu Njegoševe ulice na opštini Vračar. U kontejnerima se nalaze i specijalni senzori preko kojih će naši radnici dobijati podatke o popunjenosti kontejnera, na osnovu čega će biti planirano pražnjenje, pa se neće stvarati zastoj u saobraćaju u ovoj, inače, prometnoj ulici. Takođe, na ovaj način biće obezbeđeno efikasnije i rentabilnije poslovanje“, rekao je Marko Popadić.

Foto: Grad Beograd

On je dodao da će se na ovaj način rešiti i problem nagomilavanja otpada, jer je na trotoarima postavljeno dovoljno korpica za odlaganje sitnog otpada za prolaznike, kao i podzemnih kontejnera namenjenih za odlaganje reciklabila koji se nalaze pored zaključanih kontejnera.

„Svako domaćinstvo je dobilo po dva ključa, a sva pravna lica su u obavezi da sa nekim od operatera potpišu ugovor o odnošenju otpada, te da otpad više ne odlažu u kontejnere koji su namenjeni za odlaganje komunalnog otpada sakupljenog od domaćinstava. Ovo je do sada stvaralo veliki problem koji će, nadamo se, ovim projektom biti trajno rešen“,  naglasio je Popadić.

S obzirom na to da se radi o eksperimetalnom projektu, JKP „Gradska čistoća” će pratiti realni učinak, te će na osnovu rezultata razmotriti mogućnost postavljanja kontejnera sa sistemom zaključavanja i na druge lokacije.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti