Pomoću mapiranja kanti za reciklažu do efikasnijeg upravljanja otpadom u Nišu!

JKP „Medijana“ iz Niša je svojim sugrađanima obezbedilo mapu pomoću koje vrlo lako i brzo mogu da lociraju najbliže mesto za prikupljanje reciklažnog otpada.

Foto: Screenshot

I u virtuelnom svetu i na ulicama grada, žutom bojom su obeleženi kontejneri za papir i karton, mrežaste posude za plastične flaše, limenke i tetrapak su obojene u narandžasto, „zelene se“ kontejneri za plastiku, a plava su tzv. zvona za staklo. Kompletna mapa je dostupna OVDE.

„Medijana“ je Nišlijama upravljanje otpadom dodatno olakšala i kreiranjem mape podzemnih kontejnera. Na isti način na sajtu ovog javno komunalnog preduzeća je ilustrovan i odvoz smeća – kako iz kanti, tako i iz kontejnera.

Stanovnici na mapi mogu da istaknu i mesto na kom su se susreli sa nekim komunalnim problemom poput polomljenog mobilijara, razbacanog smeća ili divlje deponije kako bi ih komunalci sanirali što pre je moguće.

Niš je prvi grad u Srbiji u kome je počela sistematska reciklaža ambalažnog otpada, a prve boce su na sortirnu traku u centru grada postavljene u maju 2010. godine.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti