Postavljena reciklažna ostrva kod stadiona „Rajko Mitić“

Foto: Grad Beograd

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je juče, 25. novembra, sa gradskom sekretarkom za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević postavljanju reciklažnih ostrva pored stadiona „Rajko Mitić” Fudbalskog kluba „Crvena zvezda”.

Događaju su prisustvovali i predsednik FK „Crvena zvezda” Svetozar Mijailović, predsednik odbora JKP „Gradska čistoća” Aleksandar Lučić i izvršni direktor za poslove reciklaže u ovom preduzeću Mihajlo Draškić.

Nikodijević je naglasio da je usvajanjem strategije za upravljanje otpadom preduzet niz mera koji bi trebali da dovedu do bolje selekcije i većeg procenta recikliranog otpada u Beogradu.

„Jedna od tih mera je postavljanje reciklažnih ostrva, da bi se lakše vršila separacija otpada. Da bismo mogli sa građanima da vršimo primarnu selekciju otpada, neophodno je postavljanje dovoljnog broja kanti i zvona za separaciju“, rekao je predsednik gradske skupštine.

On je naveo da je u sklopu ove strategije postavljeno reciklažno ostrvo ispred stadiona „Rajko Mitić”.

„Fudbalski klub „Crvena zvezda” obratio nam se sa željom da učestvuje u našoj kampanji i zahvalni smo što prate akcije Grada Beograda i učestvuju u njima. Stadioni su mesta gde se okuplja veliki broj ljudi i iskustveno znamo da se stvara velika količina otpada nakon svake utakmice, a najviše je PET ambalaže, kartona i staklenih boca. Zbog svega toga, postavljeni su adekvatni kontejneri i zvono za reciklažu stakla“, poručio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, ova akcija će i u budućnosti biti dostupna zainteresovanim subjektima koji su korisnici komunalnih usluga, a Grad Beograd će prihvatati zahteve i izaći im u susret.

„Do kraja ove godine predviđeno je da bude postavljeno ukupno 59 reciklažnih ostrva. Cilj je da se razvije svest kod građana o važnosti reciklaže, kao i da smo u ovome svi partneri i saradnici. Uspeh i očuvanje životne sredine zavisi od svih nas pojedinačno“, rekao je predsednik Skupštine grada Beograda.

Govoreći o zastupljenosti reciklaže, Nikodijević je podsetio da je ona u modernom svetu veoma prisutna, čak više od 80 odsto, i da se na tome veoma dobro zarađuje.

„Edukacija je ključ uspeha u ovoj kampanji i zato smo sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine napravili dogovor da sledeća reciklažna ostrva postavljamo u osnovnim i srednjim školama i na taj način počnemo od najmlađih, kako bi se kod njih stekle navike i znanja o recikliranju i separaciji“, poručio je on.

Vilotijevićeva je istakla da je odluka da se ovakva rešenja za separaciju otpada postave ispred stadiona doneta jer je to mesto gde se okupljaju i stari i mladi.

Foto: Grad Beograd

„Zahvaljujemo JKP ‘Gradska čistoća’ koje pruža veliku podršku kada su ovakve kampanje u pitanju, kao što je i edukacija za decu pod nazivom „Reciklosaurusi”. Mi smo na početku kad je reč o ovome i kada se osvrnemo na prethodni period, videćemo da je od 2016. do 2018. godine postavljeno 59 reciklažnih ostrva, dok je za ovu godinu taj broj 57, što svedoči o velikom pomaku – navela je sekretarka za zaštitu životne sredine.

Predsednik FK „Crvena zvezda” Svetozar Mijailović rekao je da se ovaj klub kao društveno odgovorna organizacija priključuje ovakvim akcijama, jer tako daje doprinos u rešavanju velikog problema.

„Želimo da nastavimo aktivno da učestujemo u ekološkim akcijama, te smo tako i prešli na korišćenje geotermalne i sunčeve energije, a sve sa ciljem da se smanji upotreba energije iz neodrživih izvora“, rekao je on.

Mijailović je zaključio da svi ljubitelji fudbala i sporta treba da vode računa o očuvanju životne sredine i zdravom načinu života, te se nada da će popularnost kluba doprineti uspešnosti ove gradske akcije.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti