Delegacija Nacionalnih parkova Crne Gore boravila u Iranu

U cilju unaprjeđivanja već ranije uspostavljene naučno-stručne saradnje sa institucijama i organizacijama iz oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja, i agrobiznisa u zaštićenim prostorima, delegacija Crne Gore, uključujući predstavnika JP Nacionalni parkovi Crne Gore, boravila je u studijskoj poseti Univerzitetima u Iranu.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Tokom dinamične i sadržajne radne posete, predstavnici Crne Gore, imali su priliku da posete institucije i razmjene ideje i iskustva sa Upravama univerziteta, stručnjacima, istraživačima i studentima Tarbiat Modares Univerziteta (Noor), Univerziteta poljoprivrednih nauka i prirodnih
resursa u Sariju,

Univerziteta poljoprivrednih nauka i prirodnih resursa u Gorganu, te predstavnicima Provincije Sjevernog Khorasana i Vodoprivrednog udruženja Irana, kao i da posete Nacionalni park Golestan u Gorganu.

Takođe su imali priliku da obiđu i upoznaju se sa načinom organizacije i funkcionisanja laboratorija navedenih institucija, terena na oglednim poljoprivrednim imanjima i rasadnicima, kao i zaštićenim područjima Hyrcanian Forests i Nacionalnim parkom Golestan.

Tokom studijske posjete, savetnik u NPCG, doc. dr Goran Škatarić, predstavio je Nacionalne parkove Crne Gore kroz prezentaciju pet zaštićenih područja i informisao o organizaciji i načinu njihovog upravljanja, kao i najznačajnijim prirodnim i kulturnim vrednostima.

Delegaciju Crne Gore u studijskoj posjeti Iranu činili su, osim predstavnika JP Nacionalni parkovi Crne Gore, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof.dr Svetislav G. Popović, doc. dr Velibor Spalević (Filozofski fakultet) i Deniz Frljučkić (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore).

Predstavljeni su Arhitektonski fakultet i Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore, kao i aktivnosti i potencijali u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Tokom naučno-stručnim institucijama Irana, razmatrana je mogućnost unaprjeđivanja i formalizovanja saradnje sa institucijama naše zemlje iz oblasti životne sredine, urbanog i ruralnog planiranja, agrobiznisa, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti