Turizam razvojna šansa Novog Pazara

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je prilikom otvaranja pešačke staze do Gradine, tvrđave u okviru kompleksa Stari Ras, da je cilj Vlade i opštine Novi Pazar da za pet godina taj grad godišnje poseti 100.000 turista.

Foto: novipazar.rs

Ljajić je tom prilikom istakao da je izgradnjom turističko-pešačke staze, duge 950 metara, to srednjovekovno utvrđenje postalo dostupnije domaćim i stranim turistima.

Gradina može da bude turistička atrakcija jer je deo jednog od najznačajnijih spomenika kulture u Srbiji, Starog Rasa sa Sopoćanima, koji je na Uneskovoj listi svetske baštine.

Ranije je bilo nemoguće doći do ovog lokaliteta, a sa ovim radovima je put postao bezbedan, ali i izazovan, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, duž staze uređeno je sedam odmarališta sa klupama, postavljeni su putokazi, rukohvati, zaštitna ograda, edukativno-informativne table, dok će LED osvetljenje biti urađeno tokom maja.

Radove, koji su koštali više od 12 miliona dinara, finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a država i lokalna samouprava nastaviće da ulažu u razvoj turizma, ukazao je Ljajić.

Novi Pazar, kako je rekao, ima najveći broj kulturno-istorijskih spomenika na tako malom prostoru i veliki broj turističkih proizvoda koji nikada nisu bili manje valorizovani.

Cilj nam je da Novi Pazar pozicioniramo kao važnu turističku destinaciju, jer ima preduslove za to. Plan nam je da za dve godine povećamo broj turista sa sadašnjih 20.000 na 50.000, a za pet godina na 100.000 na godišnjem nivou, poručio je Ljajić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da lokalna samouprava prepoznaje značaj kulturno-istorijskih spomenika za razvoj turizma i da će sa nadležnim ministarstvo raditi na njihovom očuvanju i promociji.

Biševac je podsetio na to da je zbog vrednih kulturno-istorijskih spomenika Novi Pazar dobio nagradu EDEN za izuzetnu turističku destinaciju Evrope za prošlu godinu, što je dalo podsticaj za razvoj turizma.

Stari Ras sa manastirom Sopoćani uvršten je na listu svetske baštine Uneska 1979. godine i to je bio prvi lokalitet iz Srbije koji se našao pod zaštitom te međunarodne organizacije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti