Danci obaraju sopstvene rekorde – prošle godine reciklirali 92 odsto povratne ambalaže

Foto-ilustracija: Pixabay

U većini danskih supermarketa zateći ćete automate za povraćaj ambalaže u zamenu za koju dobijete određeni novčani iznos. Depozitni sistem je godinama unazad ukorenjen u njihovoj potrošačkoj kulturi i poslovanju, a Danci su prošle godine nadmašili sami sebe.

Reciklažom 1,4 milijarde flaša i limenki u okviru depozitnog sistema u Danskoj tokom 2019. godine, emisije ugljen-dioksida su smanjene za više od 150.000 tona. Stanovnici su vratili 61 milion flaša i limenki više nego u 2018. godini, na taj način povećavši procenat reciklaže sa 89 odsto na 92 odsto.

Od 2002. godine, kada je zaživeo sistem povraćaja nalik današnjem, Danska je napravila značajan pomak s obzirom na to da su kupci, prve godine uvođenja, vratili tek 41,2 miliona ispražnjenih flaša i limenki.

Srž uspeha leži u domaćinstvima, voljnim da odnesu ambalažu u reciklažne centre ili automate. „Danski depozitni sistem je jedan od najboljih na svetu baš zato što Danci podržavaju njegovo funkcionisanje. Rekordno visok procenat povraćaja u 2019. godini je nešto čime se svi mogu ponositi zbog svog pojedinačnog doprinosa“, kazao je Lars Krejberg Petersen, generalni direktor kompanije „Dansk Retursystem“.

Najviše se vraćaju i recikliraju plastične flaše, pomoću čega ova skandinavska zemlja štiti okeane od zagađenja otpadom. Procenat povraćaja i reciklaže je uvećan i zahvaljujući proširenju spiska proizvoda u sklopu depozitnog sistema – i to sa 1.700 novih pakovanja različitih tipova.

Pored toga što je „isplativa“ po okruženje, cirkularna ekonomija je isplativa i po reciklere. „Dansk Retursystem“ je 2019. godine ostvario neto prihod od 290 miliona evra.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti