Severna Makedonija uvodi depozitni sistem za reciklažu

Sigurno ste nekada kupovali slatkiše, kafu ili vodu na automatima. Uporedo sa njima, u pojedinim zemljama postoje i mašine koje rade po obrnutom principu. Na vama je da iskorišćenu ambalažu ubacite u automat, a na automatu da vam za nju vrati određenu sumu novca plaćenu u obliku kaucije prilikom kupovine ubačenog proizvoda. Reciklažni sistem ustrojen na takav način se zove depozitni, a od 2020. godine bi trebalo da zaživi i u jednoj komšijskoj zemlji.

Foto: Wikipedia/Mattes

Uz pomoć Fonda za inovacije i tehnološki razvoj, Pakomak je postao predvodnik zaokreta ka cirkularnoj ekonomiji u Severnoj Makedoniji. To je prva makedonska kompanija koja će uvesti depozitni sistem za plastične flaše i limenke.

Pakomakove mašine za povraćaj ambalaže će u prvoj polovini naredne godine biti postavljene u nekoliko opština u zemlji. Na duge staze se planira proširenje mreže na čitavu Severnu Makedoniju.

Cilj projekta je da motiviše građane da se na brži i efikasniji način uključe u proces odvajanja otpada. Mašine će nagrađivati potrošače tzv. zelenim poenima koji će moći da se iskoriste za plaćanje određene robe i usluga poput komunalija, parkinga i javnog prevoza. Oni koji pokažu najviši stepen svesti o potrebi zaštite životne sredine dobiće priliku da ostvare dodatne pogodnosti.

Nagrade za reciklažu će biti skrojene prema potrebama različitih starosnih i socijalnih grupa stanovnika.

Ideja za povraćaj ambalaže je bila rođena još dvadesetih godina prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama kada su Elmer Džons i Sju Voker Vans izumeli mašinu sa mehanizmom povraćaja novčića. Narodi Skandinavije su je usavršavali, a poslednjih pedeset godina depozitni sistem je sve prisutniji širom planete.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti