Reciklaža doprinela enegretskoj efikasnosti predškolške ustanove u Somboru

 

Na inicijativu udruženja građana „Bodrog“ i Mesne zajednice Bački Monoštor pokrenuta je akcija prikupljanja reciklažnog otpada.

Foto: Grad Sombor

Prva sredstva Monoštorci su prošle godine iskoristili za opremanje ambulante u ovom mestu a ove godine sredstva se koriste za zamenu prozora na zgradi predškolske ustanove „Sunčica“.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović obišla je Bački Monoštor i početak radova na promeni prozora na zgradi predškolske ustanove. Dočekali su je zaposleni i članovi Mesne zajednice kao i meštani, tj. roditelji dece koja pohađaju ovaj vrtić.

„Nakon prošlogodišnje aktivnosti MZ Bački Monoštor vezane za sakupljanje reciklažnog otpada i ulaganjem ovih sredstva u ambulantu, koju su značajnim delom opremili, ove godine njihova odluka bila je da sredstva koja su prikupili od sakupljanja limenki i ostalog otpada, ulože u objekat predškolske ustanove. Danas prisustvujemo početku radova kojima će biti zamenjeni prozori na ovom objektu, jednim delom, tako da će kada je u pitanju funkcionisanje ovog prostora u smislu energetske efikasnosti, deca u Bačkom Monoštoru dobiti jedan bolji i kvalitetniji prostor“ istakla je gradonačelnica Sombora prilikom obilaska objekta predškolske ustanove u Bačkom Monoštoru.

Ona je dodala da će zahvaljujući aktivnosti Monoštoraca, ove godine iz sredstava grada u okviru LAPa za decu i mlade biti obezbeđena sredstva za oslikavanje ovog prostora muralima koje ćemo imati uskoro priliku da vidimo.

„ To će sasvim sigurno ulepšati prostor naših mališana u ovom objektu i zahvaljujući tome oni će imati bolje, lepše i kvalitetnije uslove za boravak u predškolskoj ustanovi“ istakla je Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.

„Ove godine prikupili smo pola tone limenki koju smo uz pomoć Rekan fondacije iz Beograda, koja nam je pružila podršku, prebacili u Beograd uz pomoć privatnog prevoznika Tina Štrangar koji je to odradio besplatno i sa dobijenim sredstvima uz pomoć i donaciju meštana Bačkog Monoštora prikupili sredstva i ove godine u značajnom iznosu i danas krećemo u zamenu prozora na vrtiću „Sunčica““ rekao je Dalibor Forgić gradski većnik za oblast zdravstva i socijalne zaštite, inače stanovnik Bačkog Monoštora. On je dodao da je vrednost ovih radova oko 180.000,00 dinara.

On je naglasio da je 500 kilograma limenki je reciklirano i vraćeno ponovo da se iskoristi i to je pre svega cilj i poenta ove akcije, da se podigne nivo znanja stanovništva o ekologiji.

„Da se sve sekundarne sirovine mogu ponovo iskoristiti, da se recikliraju a ne da se bacaju po prirodi a rezultati će vrlo brzo u narednom periodu biti vidljivi“ istakao je Dalibor Forgić prilikom obilaska vrtića „Sunčica“ u Bačkom Monoštoru.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti