Susret s planetom Zemljom

U petak, 19. aprila 2019. godine, Geografski fakultet u Beogradu je u sklopu manifestacije U susret planeti Zemlji ugostio pojedince, udruženja, preduzeća i ustanove iz oblasti zaštite životne sredine.

Organizacijom skupa, profesori i studenti fakulteta, zajedno sa učesnicima, već treću godinu zaredom simbolično obeležavaju međunarodni Dan planete Zemlje. Praznik je, u skladu sa rastućom zabrinutošću javnosti usled masovnog izumiranja vrsta, ove godine bio oblikovan s fokusom na gubitak biodiverziteta i zaštitu prirode. Program događaja održanog na Geografskom fakultetu je ispratio globalnu temu.

Nesvakidašnji susret s planetom Zemljom u Zemunu je „predvodio“ šef katedre za životnu sredinu, Miško Milanović, otvorivši manifestaciju.

Foto: Energetski portal

Mihajlo Stanković, istraživač iz Specijalnog rezervata prirode Zasavica, je prisutnima otkrio tajne močvarnog područja sa poplavnim livadama i šumama smeštenog u severnoj Mačvi i upoznao nas s njegovim stanovnicima.

Stanković je ispričao i zanimljivu anegdotu o povratku evropskih dabrova u našu zemlju.

Da li ste znali da su građani Srbije pre više od jednog veka odstrelili poslednje ovdašnje primerke zbog njihovog mesa, krzna i, najčudnije, zbog žlezde kastoreum koja se koristila u kozmetičkoj industriji za pravljenje parfema? Ipak, zahvaljujući poklonu vlade Bavarske, od 2004. godine dabrovi ponovo grade brane na srpskim rekama.

Usledile su tribine na kojima su o nestanku vrsta i ekološkim mrežama diskutovali stručnjaci iz Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirodePokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Društva za zaštitu i proučavanje ptica, kao i projekcija filma.

Zaštitnici životne sredine iz različitih organizacija su imali priliku da toga dana na štandovima u prostorijama Geografskog fakulteta prezentuju svoj rad.

Foto: Energetski portal

Cilj događaja je bio da ukaže na probleme sa kojima se zbog naših aktivnosti suočava naše okruženje i da ponudi potencijalna rešenja, kao i da „ozeleni“ svest ljudi.

Publika je napustila fakultetsku zgradu obogaćenog znanja i oplemenjenog duha, tako da je U susret planeti Zemlji još jednom uspešno realizovan.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti