Crnoj Gori 30 miliona bespovratnih sredstava za podršku energetici

Foto-ilustracija: Pixabay (analogicus)

Evropska unija (EU) u januaru će obezbediti Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona evra za podršku energetici.

Oana Kristina Popa, ambasadorka EU u Crnoj Gori sastala se sa ministrom kapitalnih investicija, Ervinom Ibrahimovićem, sa kojim je razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa u vezi s energetskim i transportnim agendama i celokupnom političkom situacijom.

Popa je, kako je saopšteno, još jednom potvrdila da Evropska komisija obezbeđuje za svojih šest partnera sa Zapadnog Balkana paket energetske podrške od milijardu evra.

“U okviru tog plana, EU će u januaru naredne godine obezbediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona evra u korist građana Crne Gore. Osnovni cilj je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva”, poručila je Popa.

Pročitajte još:

Popa i Ibrahimović razgovarali su i o potrebi da počne sa radom funkcionalno “dan-unapred” tržište električne energije, kao i o potrebi uvezivanja sa susednim tržištima, ubrzavanja prelaska na tržišne šeme podrške za obnovljivu energiju, te usvajanja zakona o bezbednosti snabdevanja naftnim derivatima i uspostavljanja organa za skladištenje obaveznih rezervi nafte.

„Sve su to prioriteti koji su navedeni u godišnjem izveštaju o pristupanju Crne Gore i koji su ključni za energetsku bezbednost zemlje u aktuelnom geopolitičkom kontekstu“, kazala je Popa.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti