Predstavljena nova tehnologija koja nam otkriva da li su pakovanja zaista reciklirana

Foto-ilustracija: Pixabay

Činjenica da pakovanje može da se reciklira ne znači da se to zaista i dešava u praksi. Ali novo partnerstvo trgovinskog lanca Co-op i kompanije Polytag ima nameru da reši ove nedoumice. Cilj partnerstva je da vodeći britanski trgovac precizno identifikuje koliko je plastičnog pakovanja zaista reciklirano.

To će se postići upotrebom nove UV tehnologije koja će omogućiti brendovima da dođu do ranije nepoznatih podataka koji uključuju tačan broj plastičnih posuda koje su prikupljene za reciklažu.

Tokom probnog perioda, nevidljive UV etikete biće štampane na nalepnice određenog brenda vode koji pripada robnoj marki Co-op. Kada flaša stigne do centra za reciklažu, specijalni uređaj „čita“ UV kod. Podaci su dostupni u realnom vremenu i Polytagu i Co-opu.

Ova tehnologija omogućiće brendovima i trgovcima da bolje razumeju da li su njihova pakovanja zaista reciklirana.

Pročitajte još:

“Naša tehnologija omogućiće brendovima da više ne nagađaju, već da tačno znaju kada i gde se njihovo pakovanje odlaže i reciklira, što je krucijalan korak ka cirkularnoj ekonomiji u industriji pakovanja. Srećni smo jer Co-op radi sa nama u primeni tehnologije koja će nam svima pomoći da recikliramo više”, kaže Alis Rekli, direktorka Polytag.

Met Hud iz Co-op podseća da svi imaju ulogu u reciklaži.

“Kao trgovac želimo da razumemo put proizvoda u lancu recikliranja kako bismo imali jasniju sliku o čitavom procesu. Na ovaj način prikupićemo dragocene uvide za buduće inicijative kako bismo ohrabrili ljude da recikliraju”, ističe Hud.

Izvor: Centar za promociju cirkularne ekonomije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti