Crna Gora – Nulta tolerancija na ilegalni i neregulisani ribolov

Foto-ilustracija: Unsplash (Roozbeh Eslami)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aeksandar Stijović govorio je na sastanku na visokom nivou – gde je predstavljena Nova vizija održivog ribarstva i akvakulture u Sredozemnom i Crnom moru koji je ogranizovan u saradnji Evropske Komisije i Generalne Komisije za ribarstvo za Mediteran (GFCM) Ujedinjenih nacija.

Tokom onlajn sastanka 25 evropskih ministara i oko 175 visokih predstavnika međunarodnih institucija predstavljena su idejna rešenja i aktivnosti u kontekstu usvajanja zajedničke strategije za očuvanje i održivog korišćenja morskih živih resursa u Sredozemnom i Crnom moru.

„Stijović je istakao značaj nove GFCM strategije do 2030. godine, naglasivši da su njeni osnovni principi, kao što su multidisciplinarni pristup i regionalna i subregionalna saradnja, najbolji put kojim treba ići, naglasivši da se mnoge aktivnosti koje je Crna Gora već planirala da uradi u narednom periodu u sektoru ribarstva savršeno podudaraju sa aktivnostima planiranim kroz ovu strategiju“, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Stijović je istakao da će nastaviti sa programom praćenja odbačenog ulova, kao i sa radom na uspostavljanju zaštićenih morskih područja.

„Naš cilj je i dalja harmonizacija nacionalnog zakonodavstva, pre svega u pogledu izrade planova upravljanja na nacionalnom i bilateralnom nivou” poručio je Stijović.

Ministar je istakao značaj formiranje Centra za zaštitu biodiverziteta Jadranskog mora u Kotoru, kao projekat koji je, između ostalog, namenjen unapređenju očuvanja morskih kornjača i nastavku monitoringa morskih sisara, što predstavlja deo strategije plana upravljanja za Kotor kao UNESCO-ovo prirodno kulturno nasleđe.

“Naša generacija posvećena je očuvanju prirodnih resursa mora i pronalaženju prave ravnoteže te dragocene, ali krhke ravnoteže između ljudskog postojanja i prirode, i spremnosti da preokrene sve one negativne antropogene uticaje koji su doveli do klimatskih promena”, zaključio je Stijović.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti