U Crnoj Gori upotreba dinamita značajno proređena

Foto-ilustracija: Unsplash (Vince Fleming)

Članovi radne grupe za borbu protiv nelegalnog ribolova, koju čine predstavnici nadležnih institucija i civilnog sektora, na poslednjem sastanku konstatovali su da je u proteklom periodu zaživeo široki front u borbi protiv raznih vidova nedozvoljenog ribolova, te da su postignuti značajni rezultati.

„U protekle tri godine sproveden je veliki broj akcija, kako na moru, tako i na kopnu. Kao rezultat pojačanih i zajedničkih aktivnosti značajan broj osoba procesuiran je, i to posebno u slučajevima nelegalne upotrebe mreža, dinamita, agregata i noćnog ronjenja lampama. Takođe, slučajevi upotrebe dinamita u značajnoj meri su proređeni“, kazali su.

Posebno značajnim pomakom ocenjen je podatak da su u toku 2020. godine dva lica osuđena na petomesečne zatvorske kazne zbog nezakonitog ulova ribe.

Ocenjujući da se, nažalost, svest ribokradica jedino može promeniti na ovaj, restriktivan način, predstavnici Radne grupe su izrazili nadu da će tužilaštvo i sudovi i u narednom periodu nastaviti da rešavaju procesuirane slučajeve i najoštrije kažnjavaju sve devastatatore mora, jezera i reka.

„Inspekcija za ribarstvo, Uprava policije kao i ribočuvarske službe u narednom periodu posebnu pažnju posvetiće pitanju neleganog ribolova na prostoru opštine Nikšić, Danilovgrad, Tivat (Bigova) kao i Skadarskog jezera. U cilju jačanja kapaciteta inspekcije za ribarstvo, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sprovelo je proceduru i nabavilo savremeno opremljeno plovilo za kontrolu aktivnosti na moru, a koje će u značajnoj meri pomoći suzbijanju nelegalnih aktivnosti. Nabavka ovog broda, u vrednosti od oko 600 hiljada evra, realizovana je kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada Crne Gore realizuje sa Svetskom bankom“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Iz tog vladinog resora podsećaju da je u cilju unapređenja kontrole i borbe protiv svih vrsta nelegalnog ribolova, Ministarstvo poljoprivrede u junu 2017. godine formiralo radnu grupu čiji su članovi predstavnici svih relevantnih državnih i naučnih institucija – Ministarstva poljoprivrede, koje koordinira radom grupe, zatim predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova, Uprave pomorske sigurnosti, Prirodno – matematičkog fakulteta, Agencije za zaštitu životne sredine, Višeg državnog tužilaštva, Lučke kapetanije, JP Morskog dobra, kao i predstavnici civilnog sektora.

„Posebno uspešna saradnja ostvarena je sa Grupom građana Stop krivolovu i NVO „Carp security team“, koji nesebičnom i ogromnom podrškom svojih predstavnika daju veliki dopinos suzbijanju nelegalnog ribolova i očuvanju i zaštiti našeg mora“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na sve savesne građane, sportske ribolovace, ronioce, privredne ribare, da prijave eventualne nelegalne aktivnosti, kako bi pomogli nadležnim institucijama da pravovremeno reaguju, jer, samo zajedničkom reakcijom mogu se sačuvati prirodna bogatstva.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti