Češka raspisala tender za novi reaktor u nuklearnoj elektrani Dukovani

Foto-ilustracija: Pixabay

Češka je raspisala tender za izgradnju novog reaktora u nuklearnoj elektrani Dukovani kako bi povećala proizvodnju nuklearne energije.

Bezbednosnu proveru su prošle tri kompanije: američki Vestinghaus (Westinghouse), francuski EDF i korejski KHNP, i očekuje se njihovo nadmetanje za taj unosan projekat.

Projekat, čija se vrednost procenjuje na šest milijardi evra, predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u Češkoj, rekao je ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Novi reaktor će biti peti u elektrani Dukovani i trebalo bi da počne sa radom do 2036. godine. Četiri postojeća su završena krajem 1980-ih.

Na tenderu iz bezbednosnih razloga nisu mogle da učestvuju ruske i kineske kompanije, uključujući ruskog energetskog giganta Rosatom i kineski CNG.

Češki premijer Petr Fijala rekao je da je rusko učešće u tom važnom projektu „nezamislivo“ posle invazije Rusije na Ukrajinu.

„Želimo da napravimo još jedan korak ka energetskoj samodovoljnosti Češke“, rekao je Fijala i dodao da će biti još takvih projekata, ne navodeći detalje.

Očekuje se da će pobednik na tenderu biti izabran do 2024. godine i da će građevinska dozvola biti izdata do 2029. godine, kazao je Fijala.

Češka ima ukupno šest nuklearnih reaktora koji proizvode više od trećine električne energije u toj zemlji. Uz četiri u Dukovaniju, državna elektroprivredna kompanija ČEZ upravlja sa još dva reaktora u elektrani Temelin.

Za razliku od svojih zapadnih suseda, Austrije i Nemačke, Češka povećava ulaganja u nuklearnu energiju pošto je odlučila da postepeno izbaci ugalj kao gorivo za proizvodnju energije do 2033. godine kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida. Češka istovremeno povećava ulaganja i u obnovljive izvore energije.

Povećanju proizvodnje nuklearne energije teže još dve centralnoevropske zemlje, Slovačka i Mađarska.

Međunarodna organizacija Transparensi internešenel kritikovala je nedostatak informacija o projektu izgradnje petog reaktora u elektrani Dukovani, pre svega u vezi sa načinom finansiranja i konačnom cenom.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti