Češka gradi dva nova nuklearna reaktora

Foto-ilustracija: Pixabay

U elektrani u blizini sela Dukovani biće izgrađena dva nova nuklearna reaktora. Hjihovu izgradnju odobrio je regulator za nuklearnu energiju Češke, koji je godinu dana radio na detaljnoj proceni ovog projekta, prenele su agencije.

Nuklearna elektrana Dukanovi je prva elektrana ovakve vrste koja je izgrađena u Češkoj. Nalazi se 30 kilometara jugoistočno od mesta Trebič i veoma je važan izvor energije za ovu zemlju. Ova nuklearna elektrana ima četiri reaktora koji su u funkciji od 1985. godine i imaju ukupan kapacitet proizvodnje 2.040 megavata električne energije.

Prema nacionalnim planovima Češke do 2060. godine predviđeno je veliko povećanje upotrebe nuklearne energije. U ovim planovima navodi se i da će novi reaktori u Dukovani biti u funkciji do 2036. godine i da će priključenjem na elektromrežu za 40 odsto povećati udeo struje iz nuklearne energije.

Vlada Češke radi na tome da ova zemlja postane energetski nezavisna, u fokusu im je izbacivanje uglja iz upotrebe i postizanje ciljeva Evropske unije vezanih za ugljeničnu neutralnost. Zato se oni sve više okreću ka nuklearnoj energiji i nadaju se da će se ona pokazati kao rešenje koje će obezbediti stabilnost i ekonomsku isplativost uz nultu emisiju štetnih gasova.

Jedan od najvećih izvora električne energije u Evropskoj uniji su upravo nuklearne elektrane i dok neke zemlje tek počinju da ih grade, prema podacima Evrostata od 2006. godine proizvodnja električne energije u nuklearnim elektranama opala je za 16,3 odsto. Italija je zatvorila sve svoje nuklearne elektrane, Nemačka planira da do 2022. godine zatvori sva svoja nuklearna postrojenja, dok Belgija, Španija i Švajcarska planiraju da do 2030. godine prestanu da koriste nuklearnu energiju.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti