Centar Beča postaje zona bez automobila

Foto-ilustracija: Pixabay

Centar austrijske prestonice, tačnije prvi gradski okrug Innere Stadt, velikim delom bi mogao postati zona bez automobila, što bi predstavljalo značajan iskorak po pitanju ekološki prihvatljive mobilnosti. U sredu, 17. juna, prve pojedinosti ovog novog koncepta predstavili su bečka zamenica gradonačelnika i članica gradske vlasti za saobraćaj Birdžit Hebajn i prvi čovek ovog gradskog okruga Markus Figl. Tako bi pristup prvom okrugu bio zabranjen za sva motorna vozila, a to uključuje i motocikle i mopede, što bi bilo označeno odgovarajućim saobraćajnim znakovima.

No postojalo bi nekoliko izuzetaka. Zabrana se, između ostalog, ne bi odnosila na građane koji stanuju u prvom okrugu ili tamo poseduju garažno mesto, javni prevoz, taksije, hitne i socijalne službe, dostavljače, osobe s invaliditetom ili na one koji na radno mesto putuju u vreme kada ne saobraćaju sredstva javnog prevoza – poput policajaca i lekara. Beč bi tako mogao postati prva metropola u nemačkom govornom području koja bi velikim delom oslobodila središte grada od automobila.

U prvom okrugu stanuje više od 16.000 ljudi, a u grad svakodnevno uđe oko 50.000 automobila. Ovom merom bi se saobraćaj trebao smanjiti za do 30 odsto, najavljuje bečka dogradonačelnica.

U prvom se okrugu već dve godine radi na razvoju ovog koncepta i dosad su održane brojne rasprave. Nakon ovog dogovora s bečkom zamenicom gradonačelnika uslediće dalja razrada ideje. Figl naglašava kako je brzo sprovođenje važno, no smatra da je pre svega potrebno pronaći rešenje kojim bi bio zadovoljan što veći broj građana. Međutim, bečka zamenica gradonačelnika najavila je da bi se ovaj koncept mogao sprovesti još pre predstojećih izbora u Beču koji će se održati 11. novembra ove godine.

Izvor: Eurocomm-PR Zagreb

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti