Čačak započinje projekat pošumljavanja 8.000 metara kvadratnih

Foto-ilustracija: Unsplash (Mike Benna)

Grad Čačak započinje novi projekat pošumljavanja podržan od Ministarstva zaštite životne sredine.  Ovo je treći projekt u nizu koji je pokrenut ove godine, a njegova ukupna vrednost iznosi tri miliona dinara.

Ministarstvo zaštite životne sredine finansiraće veći deo sredstava, dodeljujući oko 2.300.000 dinara, dok će lokalna samouprava doprineti sa preostalih 700.000 dinara, saopšteno je na sajtu grada Čačka.

Realizacija projekta planirana je za jesen 2024. godine. Projektne aktivnosti uključuju pošumljavanje površine od 8.000 kvadratnih metara, na kojoj će biti zasađeno oko 200 autohtonih vrsta drveća, što će doprineti biodiverzitetu i ekološkoj stabilnosti regiona.

Pročitajte još:

Pomoćnica gradonačelnika Čačka, istakla je da ovaj projekat ne samo da poboljšava kvalitet života građana, već i podiže ekološku svest i promoviše održivi razvoj.

Projekat će operativno voditi javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“, koje ima zadatak da organizuje i nadgleda sve faze sadnje i održavanja novoposađenih površina.

U regionu Čačka i zapadnog dela Srbije autohtone vrste drveća uglavnom su hrast lužnjak, bukva, koja preferira vlažna i plodna tla tipična za više nadmorske visine, potom jasen, lipa (Tilia) i razne vrste javora (Acer), uključujući obični i poljski javor. Tu je i dren, crni bor i druge vrste koje opstaju na ovom području.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti