Britanija zainteresovana za poboljšanje zaštite životne sredine u Srbiji

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je juče, 17. decembra, u Starom dvoru ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Šan Maklaud, s kojom je razgovarao o mogućnostima bilateralne saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

Gradonačelnik je ambasadorki poželeo dobrodošlicu i uspešan mandat u Beogradu. S obzirom na to da se sledeće godine u Glazgovu održava Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, ambasadorka Maklaud se interesovala za stanje zaštite životne sredine u Beogradu, a gradonačelnik ju je uputio u aktuelne projekte i planove.

„Kandidatura Beograda za „Zelenu prestonicu Evrope” je prihvaćena i već sledeće godine imaćemo niz aktivnosti posvećenih zaštiti životne sredine. Neki od najznačajnijih projekata u ovoj oblasti na kojima radimo su sanacija deponije Vinča, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Veliko selo, izgradnja metroa, nabavka novih autobusa i širenje pešačkih i biciklističkih staza“, istakao je gradonačelnik.

Zvaničnici su se saglasili da je London dobar uzor za Beograd zbog brojnih kampanja koje vodi za zdraviji život svojih građana.

„Baš kao u Londonu, i u Beogradu pokrećemo mnoge projekte koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha, više drveća, zdraviju životnu sredinu. Jedan od njih je i izazov „Drvo za Beograd”, koji sam pokrenuo sa ciljem da kompanije i međunarodne organizacije posade što više stabala, kako bismo što pre ostvarili cilj da 25 odsto Beograda bude pod zelenilom do 2025. godine“, rekao je Radojičić.

Ambasadorka Maklaud je istakla spremnost da novim projektima u ovoj oblasti doprinese unapređenju kvaliteta životne sredine u Beogradu. Zvaničnici su se saglasili da će intenzivirati saradnju.

Izvor: Grad Beograd 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti