Srbija – potpredsednik Konferencije Ujedinjenih nacija o klimi

Foto: MInistarstvo zaštite životne sredine

Srbija je izabrana za jednog od potpredsednika sledeće Konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime COP 26 i člana Biroa Konvencije u ime Istočnoevropske grupe zemalja.

Srbija će naredne godine u svojstvu potpredsednika COP 26 učestvovati na zasedanju Konferencije koja će se održati u Glazgovu.

To je odlučeno u nedelju, 15. decembra, u Madridu na kraju zasedanja Konferencije strana potpisnica UN konvencije o promeni klime COP 25, koja se od 2.decembra održavala u Madridu.

COP 25, koja je održana pod motom „Vreme je za akciju“ bila je posvećena preduzimanju narednih ključnih koraka u borbi protiv klimatskih promena, operacionalizaciji odredbi Sporazuma iz Pariza i podsticaju na globalnu i nacionalne klimatske akcije smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Konferencija je završena kompromisnim dogovorom i odlaganjem ključne odluke o regulisanju globalnog tržišta ugljenika za iduću godinu. Postignut je sporazum o ključnom pitanju jačanja globalnih obaveza za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Sve zemlje će morati da objave nove obaveze o smanjenju emisije štetnih gasova do sledeće Konferencije COP 26, iduće godine u Glazgovu.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti