Boje ekološkog spektra Srbije – umirujuće ili uznemiravajuće?

Foto: Miloš Stokić (ImpactEco)

Juče 19. septembra u operi i teatru „Madlenijanum“ u Beogradu upriličena je izložba „EkoSPEKTAR“ i obeležavanje godinu dana uspešnog postojanja udruženja za održivi razvoj i zaštitu životne sredine „ImpactEco“.

Kako bi oslikao ekološki spektar Srbije, „ImpactEco“ je organizovao foto-konkurs i pozvao zainteresovane pojedince da pošalju fotografije prirode onakve kakvom je vide – bilo u njenom iskonskom, neukaljanom obliku, bilo narušenu delovanjem ljudi. Prema tvrdnjama udruženja, odaziv je bio veliki, a izbor je pao na trideset najboljih radova koji su i prikazani te večeri u „Madlenijanumu“.

Izložba „EkoSPEKTAR“ je predstavljala centralni događaj u nizu manifestacija kojima je „ImpactEco“ proslavio svoju godišnjicu.

Foto: Miloš Stokić (ImpactEco)

Jedne naspram drugih, na zidovima su visile lepote naše domovine i rugla njenih stanovnika. Kako bismo drugačije mogli nazvati prizore požara, smeća razbacanog van kontejnera i reka u kojima se vodi mrtva trka oko toga da li veći udeo u njima ima voda ili plastika – nego rugla nas samih?

Umirujuće fotografije su bile odštampane u boji, a uznemirujuće crno-belo, čime se postigao kontrast između ophođenja prema prirodi koje je primer i onog koji je za ukor.

Goste na izložbi su u ime udruženja pozdravili Katarina Nikolić, potpredsednica za marketing i odnose s javnošću, i Vučeta Obradović, osnivač i predsednik.

„‘ImpactEco’ jeste ekološko udruženje koje se bavi održivim razvojem i zaštitom životne sredine i podiže svest građana o važnosti svakodnevnih ekoloških aktivnosti kako bi oni postali pravi ekološki lideri. Okupljamo ljude svesne značaja ekologije koji žele da rade neprestano da bi u svoju zajednicu uneli važne ekološke promene“, objasnila je Katarina.

„Svi naši projekti su osmišljeni sa tendencijom aktiviranja ljudi u pravcu ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Trogodišnja vizija našeg udruženja obuhvata edukaciju više od 50 hiljada mladih i 10 hiljada starijih osoba u Srbiji o značaju našeg okruženja, uključujući i 5 hiljada učesnika u 50 akcija čišćenja širom zemlje. Organizovaćemo 20 Eco-Limitless konferencija na Balkanu“, najavio je Vučeta.

Foto: Ana Kovčin (ImpactEco)

Nakon kratkog predstavljanja svakog pojedinačnog projekta kojim utiru put ka ekološki svesnijem građanstvu i posledično zdravijoj planeti, „ImpactEco“ je nagradio autore dve najbolje fotografije Maju Vujošević i Vladimira Gašića paketom njihovog partnera „Cegerina“.

Za kraj su Katarina i Vučeta zahvalili svima koji su uvideli njihovu vrednost i podržali njihov rad tokom prethodne godine.

Izložbu „EkoSPEKTAR“ su podržali i Ćao šećeru, Premier čokolada, Virtus, Kabinet Brewery, Bio-Vita, Đumbir Superfood Bar, Konsberry, Fill, Cegerina, Coca-Cola, Dr Wolfin i udruženje “Živimo zajedno”.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti