Bitna prekretnica: Evropska investiciona banka obustavlja finansiranje fosilnih goriva

Evropska investiciona banka se počev od 2021. godine povlači iz finansiranja projekata korišćenja fosilnih goriva. Na taj način postaće prva „klimatska banka“ na svetu, a preduzetnici i kompanije koji posluju u toj oblasti ostaće uskraćeni za njena sredstva.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Petersson)

Aktivisti za zaštitu životne sredine su pozdravili to što će Evropska investiciona banka „zatvoriti česmu“ gasu, nafti i uglju i opisali poduhvat kao važan doprinos cilju Evropske unije da 2050. dočeka ugljenično neutralna.

„Klima predstavlja jedan od najznačajnijih političkih problema sadašnjice“, kazao je predsednik banke Verner Hojer. „Prestaćemo da finansiramo fosilna goriva i upustićemo se u ostvarivanje najambicioznije klimatske investicione strategije jedne javne finansijske ustanove“, najavio je. Zamenik predsednika Endrju Mekdovel je dodao da je u pitanju njihov prvi, verovatno najteži, ali svakako ne i poslednji, korak ka čistoj energetici.

Banka će okončati sve pozajmice za fosilna goriva i svoje buduće odluke o finansiranju oblikovaće prema postulatima Pariskog sporazuma o klimi. Nosioci energetskih projekata biće dužni da pokažu bankarima da su u mogućnosti da proizvedu jedan kilovat-čas energije, emitujući u atmosferu manje od 250 grama ugljen-dioksida. Po trenutno važećim standardima, odobravaju se sredstva za kilovat-čas koji rezultira sa 550 grama tog štetnog gasa.

Ovako će se „osloboditi“ čak bilion evra za ulaganje u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i druge inovacije u polju smanjenja razornog uticaja na planetu.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti