Bioplastika od semena maslina?

Sve više zemalja zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu. Vlade nastoje da podignu svest o štetnosti ovog materijala po prirodu, nevladine organizacije naglašavaju opasnost koju predstavlja po zdravlje životne sredine i ljudi. Na svim nivoima društva je sve prisutnija težnja da se model linearne ekonomije proizvedi-iskoristi-baci zaokruži i transformiše u cirkularnu proizvedi-koristi-napravi ili popravi-koristi… i tako u nedogled. Pobornici principa cirkularne ekonomije žele da dostignemo perpetuum mobile materije i da nikada ne dođe do stvaranja otpada.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ipak, kako bi se ovaj ideal postigao u današnjim uslovima, pored obrazovanja stanovništva, za tranziciju su neophodni i izumi. Neophodno je da pronađemo alternativu plastici koju tako lako odbacujemo, a za čiju proizvodnju eksploatišemo fosilna goriva. Pozitivan primer na ovom polju pruža preduzeće Biolive iz Istanbula.

Turski inovatori su osmislili način za pretvaranje semena maslina u održivu bioplastiku. Tvrde da od 5 tona nusprodukta proizvodnje maslinovog ulja – semena – mogu da naprave oko 3 i po tone zelene plastike.

Pretpostavlja se da bi svaki proizvedeni kilogram bioplastike od maslina, umesto tradicionalne, značio oko šest kilograma ugljen-dioksida za atmosferu manje.

Dujgu Jilmaz, glavni finansijski službenik turske kompanije, rekao je da njihove granule mogu da se upotrebljavaju u industriji, pakovanju, igračkama, ali i u elektronskim uređajima.

„Uspostavićemo proizvodni pogon i prodavaćemo bioplastiku industriji u skladu sa potražnjom tržišta“, najavio je Jilmaz dalje planove za komercijalizaciju Biolive plastike.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti