Besplatan parking u Beču

U sklopu borbe protiv širenja bolesti KOVID-19 obustavljeno je naplaćivanje u zonama za kratkotrajno parkiranje i snižene su cene u javnim garažama.

Foto-ilustracija: Unsplash (Scottie Scheid)

„Za vreme trajanja vanredne situacije zbog koronavirusa ukidamo zone za kratkotrajno parkiranje“, objavio je bečki gradonačelnik Mihael Ludvig 16. marta na konferenciji za medije u gradskoj većnici.

Šta to tačno znači? Vozači u spomenutim parking zonama austrijske prestonice sada su oslobođeni svih vrsta naknada koje su se naplaćivale putem karata, parkirališnih automata ili SMS poruka, a uz to više ne treba da vode računa ni o maksimalnom dopuštenom vremenu parkiranja. Svi ostali propisi ostaju na snazi pa je tako i dalje zabranjeno oduzimanje označenih parking mesta za osobe s invaliditetom i svako drugo zaustavljanje na mestima gde to prema saobraćajnim pravilima nije dopušteno.

Foto-ilustracija: Unsplash (John Matychuk)

U Beču se nadaju da će ovom merom pre svega smanjiti broj ljudi koji još koriste sredstva javnog prevoza i time dodatno suzbiti opasnost od zaraze. „Ovo je moguće jer smo uspeli da ponudimo izrazito povoljna parkirna mesta u bečkim javnim garažama“, objasnio je gradonačelnik Ludvig. Dosad je osigurano oko 30.000 takvih garažnih mesta, a dnevna tarifa za jedno mesto iznosi samo 5 evra. Zato se član gradskog poglavarstva za finansije Piter Hanke posebno zahvalio bečkim upravnicima javnih garaža bez čije podrške ova korisna mera ne bi bila moguća.

Bečka zamenica gradonačelnika i članica gradskog departmana za saobraćaja Birdžit Hebajn naposletku je objasnila da ova nova mera naročito znači svim onim građanima koji još uvek moraju da idu na posao i svojim velikim trudom pomažu da grad u ovoj situaciji i dalje funkcioniše.

Izvor: Eurocomm-PR Zagreb

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti