Belancima protiv plastičnog zagađenja okeana

Foto-ilustracija: Pixabay (monicore)

Da li ste znali da jaja, osim kao ukusni doručak, mogu da se koriste za uklanjanje soli i mikroplastike iz morskih voda? Istraživači sa Prinstona pronašli su način da koriste belanca kako bi napravili aerogel, lagan i prozirni materijal koji se može koristiti, između ostalog, za filtraciju vode, skladištenje energije, kao i zvučnu i toplotnu izolaciju.

Vršeni su raznorazni testovi dok nije dobijena struktura aerogela koja je istraživačima bila neophodna.

Upravo su proteini u belancima doveli do strukture koja je istraživačima bila potrebna, a rezultati su pokazali da ovaj materijal može ukloniti so i mikroplastiku iz morske vode sa efikasnošću od 98 odsto, odnosno 99 odsto.

Dok su u početnim testovima korišćena obična belanca jaja kupljenih u prodavnici, u studiji se navodi da su i drugi slični komercijalno dostupni proteini dali iste rezultate.

Pročitajte još:

Sledeći korak za istraživače je rafiniranje procesa proizvodnje kako bi se mogao koristiti u prečišćavanju vode u većem obimu. Ukoliko se ovaj izazov može prevazići, onda ovaj materijal ima značajne prednosti jer je jeftin za proizvodnju, energetski efikasan za upotrebu.

U studiji se ističe da je aktivni ugalj jedan od najjeftinijih materijala koji se koriste za prečišćavanje vode. Međutim, naučnici su uporedili njihove rezultate sa aktivnim ugljem i bili su mnogo bolji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti