Bečki naučnici na polju održive hemije

Foto-ilustracija: Unsplash (Louis Reed)

Hemija danas sve više traži načine za proizvodnju molekularnih jedinjenja na ekološki prihvatljiv i održiv način. Tim hemičara na čelu sa Nunom Maulideom sa Bečkog univerziteta je predstavio novu metodu pomoću koje takozvani amini mogu da se dobijaju na ekološki način. Rad je objavljen u stručnom žurnalu „Angewandte Chemie“.

Prema rečima prvog autora studije Karlosa Gonkalvesa amini se nalaze u skoro 50 odsto svih farmaceutskih proizovda. Oni se koriste i kao boje i aditivi za hranu. Predstavljena metoda dozvoljava da se amini koji sadrže barem jedan atom azota sintetišu iz jednostavnih alkena.

Alkeni su jedinjenja sa dvostrukom vezom dva atoma ugljenika i nalaze se u izobilju u prirodi. Njihova hemijska transformacija potencijalno otvara mogućnost održive proizvodnje hemijskih elemenata što bi bilo značajno u oblasti razvoja lekova.

„Alkeni su privilegovana klasa jedinjenja, a njihova hemija će nastaviti da omogućava razvoj novina u sintezi vrednih materijala“, objašnjava Maulide.

Metoda koju je razvila grupa naučnika ne zahteva korišćenje metalnih katalizatora i toksičnih reagensa.

„Dugoročno gledano mogućnosti sa ovom hemijom izgledaju gotovo beskrajno. Već smo uspostavili saradnju sa vodećim međunarodnim proizvođačima amina i iščekujemo priliku da isprobamo naš proces u većoj razmeri, u kilogramima i tonama“, izjavio je Maulide.

„Održivost je danas važnija nego ikada, a zadatak hemije sinteze jeste da tu preuzme vodeću ulogu“, dodaje Maulide. Put ka idealu „zelene hemije“ gradi se na sposobnosti hemičara da jednostavne i održive materijale brzo i bez upotrebe toksičnih, skupih i nepotrebnih reagensa prevedu u vredna hemijska jedinjenja.

Izvor: EurocommPR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti