Banjalučki “Vodovod” planira gradnju solarnih elektrana

Fabrika vode u banjalučkom naselju Novoselija, koja napaja celi grad u svom radu troši ogromne količine struje. Kako bi delimično smanjili astronomske račune, uprava “Vodovoda” odlučila je da izgradi tri solarne elektrane u krugu fabrike, otkriva portal Capital.ba.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema podacima iz ovog preduzeća, fabrika vode svakog meseca potroši oko 130.000 konvertibilnih maraka (65.000 evra) struje, a godišnje zajedno sa ostalim seoskim rezervoarima oko 2,5 miliona konvertibilnih maraka (1,25 miliona evra).

Plan je da se izgradnjom tri solarne elektrane pojedinačne snage od 240 kilovata godišnje uštedi između 150.000 i 200.000 konvertibilnih maraka (75.000-100.000 evra) ili jedan mesečni račun za struju.

Zoran Popović, direktor preduzeća kaže za portal Capital.ba kako bi investicija koštala oko 1,3 miliona evra, ali i priznaje da “Vodovod” u ovom momentu nema obezbeđen izvor finansiranja.

“Mi smo raspisali tender preko kojeg tražimo nekoga ko će nam izraditi glavni projekat. Nakon toga ćemo krenuti da zatvaramo finansijsku konstrukciju. Mi taj novac trenutno nemamo i nakon što dobijemo projekat planiramo ići prema domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama”, kaže on.

Prema njegovim rečima “Vodovod” je sličnu ideju pokušao realizovati i pre nekoliko godina kroz zajednički međunarodni projekat sa “Vodovodom” iz Slavonskog Broda, ali konkurencija je bila prevelika.

Dodao je i kako su ranija ispitivanja pokazala da na lokaciji na kojoj se nalazi fabrika vode postoji dovoljno sunca za efikasan rad solarnih postrojenja.

Inače, “Vodovod” preko tendera vrednog 94.000 konvertibilnih maraka (47.000 evra) traži projektanta koji će izraditi idejno rešenje i glavni projekat za faznu gradnju.

Uslov koji se traži od ponuđača je pozitivno poslovanje u prošloj godini, promet od 500.000 konvertibilnih maraka (250.000 evra), kao i dokaz da je izvršio najmanje pet projekata solarnih elektrana različitih snaga u protekle tri godine.

Kada je dokumentacija u pitanju, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je izdalo lokacijske uslove još u avgustu prošle godine.

Na Urbanističko tehničke uslove iz resornog gradskog odjeljenja su dali pozitivno mišljenje, a svoju saglasnost na projekat je dao Elektroprenos BiH i Elektrokrajina.

Autor: Dejan Tovilović

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti