Bajatović: Od prvog maja gas za privredu biće jeftiniji 15 odsto

Foto-ilustracija: Unsplash (WeSideTrip)

Dušan Bajatović, direktor ,,Srbijagasa’’, u razgovoru za RTS rekao je da su bile velike rasprave unutar Vlade Republike Srbije, u Ministarstvu energetike i pre svega u Ministarstvu finansija.

,,Dosta smo dugo vodili tu socijalnu politiku, svi znate da je to koštalo više od milijardu dolara, time smo zaštitili kupce, privredu, radna mesta i sve ostalo. I sad smo doneli odluku da od 1. maja više nema subvencionisanja gasa od strane Vlade Republike Srbije ili kreditnih zaduženja ‘Srbijagasa’, biće realna cena“, rekao je Bajatović.

Dodaje da nam na ruku ide to što neće biti dodatnih količina, koje su bile skuplje od dugoročnog ugovora koji su dogovorili ruski i srpski predsednik.

,,Prema tome, stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrebe, ili one koje su na slobodnom tržištu. Zainteresovani privrednici mogu da smatraju da će to pojeftinjenje od maja biti 15 odsto“, rekao je Bajatović dodajući da će se to osetiti na junskoj fakturi.

Pročitajte još:

Neizvesnost diže cenu nafte

Direktor „Srbijagasa“ rekao je da su cene na berzi poslednjih dana porasle 25 odsto.

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

,,Rat u Gazi, rat Izraela, moguće i Irana i Izraela i rat između Rusije i Ukrajine, možemo to nazvati i ratom NATO-a i Rusije, sve to podiže nivo neizvesnosti. Dakle, nema sad nekog posebnog podizanja proizvodnje gasa i proizvodnje nafte, jednostavno raste neizvesnost, samim time rastu i cene”, rekao je Bajatović.

Navodi i da činjenica da su evropska skladišta puna 61 odsto ne znači ništa jer, kako kaže, tržište ne može da se snabdeva sa tim.

,,Fjučersi početkom godine su bili na 380 dolara za 1000 kubnih metara ili 38 dolara za 1 MW, tako da ja očekujem da će se to vratiti negde u taj rejon najmanje”, rekao je Bajatović.

Srbija zaštićena zahvaljujući ugovoru sa „Gaspromom“

Napominje da je nafta sad praktično 92 dolara za barel, a da će već ovog jutra jutros izaći na 95.

,,Prognoze nisu preterano optimistične, mi smo relativno bezbedni, zato što imamo taj ugovor sa ruskim ‘Gaspromom’ i to funkcioniše za sada preko Turskog toka i Balkanskog toka, imamo te dve milijarde minimum godišnje”, rekao je direktor „Srbijagasa“.

Naš prioritet će biti, dodaje, da dogovorimo i dalje dodatne količine.

,,Mislim da taj pravac neće biti ugrožen ni u narednoj i onoj sledećoj godini. Videćemo šta će biti kada EU 2027. kaže da više ne sme biti i ruskog gasa u Evropi”, naveo je Bajatović.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti