U toku radovi na remontu Rafinerije nafte Pančevo

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Na Rafineriji nafte Pančevo, u toku su radovi na kapitalnom remontu kako bi se povećala pouzdanost proizvodnje i njenog rada, a ujedno obezbedila veća sigurnost domaćeg tržišta.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike izjavila je da je angažovano više od 3.000 radnika, uključujući i eksterne izvođače, a vrednost radova je oko 95 miliona evra.

U okviru posete Rafineriji, ministarka je imala sastanak sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim i poslovodstvom ove kompanije, na kojem je glavna tema bila dinamika aktivnosti na remontu.

Prema njenim rečima, konstatovali su da postoji određeno kašenjenje, od dva tri dana, u odnosu na plan, zbog čega će u narednim danima zajedno sa NIS-om, nadgledati aktivnosti na remontu kako bi odstupanja ostala minimalna i rafinerija što pre ušla u pun kapacitet.

Kako je istakla, zalihe nafte i naftnih derivata trenutno su na nivou od 80 dana prosečne dnevne potrošnje.

Pročitajte još:

„NIS je u prethodnom periodu povećao uvoz kako bi se obezbedile veće rezerve dok traje remont, i te rezerve su kod njih trenutno oko 50 odsto veće nego što je uobičajeno. Pratimo stanje rezervi koje su u vlasništvu države, kao i komercijalnih rezervi, kako bismo imali dovoljno sigurnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti’’, navela je ministarka.

Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS, rekao je da je kapitalni remont koji je u toku u Rafineriji nafte Pančevo najkompleksniji u istoriji fabrike.

„Investicioni projekti koji su obuhvaćeni remontom treba da omoguće obnavljanje resursa rafinerije i njihov pouzdaniji rad. Takođe, ove aktivnosti doprineće daljem unapređenju procesa proizvodnje i zaštite životne sredine. Zbog toga je naš fokus na kvalitetu radova i bezbednosti svih učesnika u remontu. Na ovaj način mi unapređujemo i razvijamo naše proizvodne kapacitete, a samim tim jačamo našu konkurentnost i lidersku poziciju na tržištu naftnih derivata’’, izjavio je Gagić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti