Autobusi bez vozača voze Velikom Britanijom

U Velikoj Britaniji predstavljen prvi potpuno samostalan autobus koji svojim dizajnom i proizvodnjom učestvuje u razvoju čistih gradova, smanjenju zagađenja, nula emisije štetnih gasova i smanjenju buke.

Bez instrukcija čoveka, prevozi putnike do železničke stanice Edinburga, vozeći optimalnom brzinom.

Ovaj čisti i autonomni javni prevoz prvi je ovako urađen u svetu, iako su postojali neki projekti na primer minibuseva u drugim delovima Evrope, ali ne i veliki autobus bez vozača koji prelazi zahtevne delove puteva, poput semafora, kružnih tokova, deonica sa više traka, mosta preko reke Fort, i sličnih saobraćajnica, nisu projektovani nigde drugo. 

Pročitajte još:

Testiran je godinu dana, prilikom čega je pet ovakvih autobusa prešlo preko milion i po kilometara. Određena testiranja biće još u toku, ali je ustanovljeno da 90 odsto aktivnosti autobus može da obavlja potpuno samostalno. Ipak, vozač je prisutan i učestvuje tokom vožnje iz bezbednosnih razloga.

Model Enviro200AV prelaziće 22,5 kilometara i procena je da će oko 10.000 putnika nedeljno prevesti, s obzirom da će saobraćati svaki dan. Kako se navodi u saopštenju za medije proizvođača autobusa – Alexander Dennis, globalnog lidera u ovoj grani, i najvećeg proizvođača autobusa u Velikoj Britaniji, ovaj autobus je čak programiran da planira brzinu tako da se nesmetano kreće kroz zeleni talas svetla na semaforu. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti