Beograd uskoro dobija još stotinu autobusa na komprimovani gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Na ulice glavnog grada u februaru i martu će stići po 25 autobusa na komprimovani gas, dok se još isporuka očekuje do proleća. Kako je rekao prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, cilj je da u narednih pet do šest godina budu promenjeni svi autobusi koji će biti ekološki prihvatljivi.

Nabavkama novih vozila smo izbacili iz upotrebe autobuse sa „euro2” motorima, a cilj je da motori „euro 2”, „euro3” i „euro 4” više ne budu na našim ulicama”, rekao je gradonačelnik i dodao da se u narednom periodu očekuju velika ulaganja kako bi se dostigao željeni nivo u smislu funkcionalnosti, komfora i ekološkog unapređenja.

Prema njegovim rečima u narednih pet godina planirana je nabavka još 500 ekoloških autobusa, svake godine po 100 autobusa, kao i da je svih 10 električnih solo autobusa sa opremom za punjenje isporučeno Beogradu.

Postavljeni su punktovi za punjenje električnih autobusa na dve lokacije – kod Beograda na vodi i Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović”. Električni autobusi su trenutno u fazi tehničkog podešavanja, te se u najskorijem vremenskom periodu očekuje njihova redovna upotreba. Sa ovih 10 imaćemo ukupno 15 autobusa na električni pogon, koji će saobraćati na dve linije. Jedna linija će ići od Beograda na vodi preko Slavije do Kalemegdana, Ulicom Tadeuša Košćuška do SC „Milan Gale Muškatirović”. Ovim novim električnim autobusima biće zamenjena vozila koja trenutno saobraćaju na liniji broj 22A. Druga linija će saobraćati od Vukovog spomenika do Belvila i na taj način dajemo doprinos unapređenju životne sredine”, objašnjava Radojičić, navodi se na sajtu grada.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti