Beograd – Objavljene Javne nabavke za rečni javni prevoz i sistem javnih bicikala

Foto-ilustracija: Unsplash (Alex Holyoake)

Grad Beograd objavio je dve Javne nabavke u kojima traži partnere za novi sistem prevoza – rečni javni prevoz, kao i za sistem javnih bicikala. Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, na projektu rečnog javnog prevoza radi se već tri godine.

“Za ove projekte dobili smo i saglasnost nadležne komisije Vlade Republike Srbije. Po konkursu koji smo objavili i koji će trajati do februara, tražimo partnera koji će obavljati rečni javni prevoz na dve linije. Planirano je da se javni rečni prevoz obavlja sa ukupno 10 brodova – u prvoj godini dva broda, u drugoj još četiri, kao i u trećoj, a postojaće i jedan rezervni brod. Imaćemo „crvenu” i „plavu” liniju, koje će se širiti u tri faze. U prvoj fazi, „plava“ linija će ići od Bloka 70 do Ade Ciganlije, TC „Galerija” i Brankovog mosta, dok će u drugoj fazi kretati iz Bloka 45, a u trećoj fazi će posle Brankovog mosta produžavati do Beton hale i SC „Milan Gale Muškatirović”, rekao je Vesić. 

“Crvena” linija će u prvoj fazi saobraćati od Zemunskog keja do SC „Milan Gale Muškatirović”. Dok će u drugoj fazi obuhvatati Borču, odnosno levu obalu Dunava, dok će u trećoj fazi stizati do Ade Huje. 

“Rečni javni prevoz je brz i efikasan, karte se neće posebno plaćati već će važiti „povlastice” koje važe u autobusima, tramvajima i drugim vozilima javnog prevoza. Prednost rečnog prevoza je pre svega u brzini, jer ne postoji „konflikt” sa drugim vidovima prevoza, dok je druga prednost ekološke prirode budući da će se smanjiti broj autobusa na ulicama. U narednom periodu nas očekuje da pre izbora partnera pripremimo pristaništa, koja smo već odredili i na svakom će postojati stajalište, nalik stajalištima za druge vidove javnog prevoza sa validatorima za karte. Trenutno se bavimo i reorganizacijom ostalih vidova prevoza kako bi postojala veza za svakoga ko „siđe sa broda” i želi da nastavi kretanje gradom”, kaže on, navodi se na sajtu grada Beograda. 

Pročitajte još:

Beograd će dobiti rečni javni prevoz

Brodom na posao, kako bi izgledao gradski prevoz rekama u Beogradu

Javni prevoz u Beogradu uskoro i na rekama

Govoreći o javnoj nabavci za sistem javnih bicikala, Vesić je rekao da se priprema koncesija na 15 godina, dok će kod rečnog javnog prevoza koncesija biti na 30 godina. 

“Tražimo partnera koji će postaviti 150 stanica javnih bicikala, gde ćemo imati oko 1.500 javnih bicikala. Tako ćemo omogućiti da građani Beograda koriste sistem javnih bicikala, kao što je slučaj u drugim svetskim metropolama. Takođe, gradimo oko 500 kilometara novih biciklističkih staza u naredne četiri godine jer kada već imamo sistem javnih bicikala moramo ljudima obezbediti infrastrukturu kako bi koristili javne bicikle. Već smo neke stvari uradili u tom pravcu, pa u javnim garažama imamo mogućnost za svakoga ko parkira automobil da dobije četiri bicikla za sebe i svoju porodicu. Ta mogućnost se dosta koristi u garaži na Obilićevom vencu, kao i na Adi Ciganliji tokom leta. Ipak, pravi sistem javnih bicikala, koji podrazumeva da po čitavom gradu postoje stanice, još uvek nemamo. Nadam se, pošto je dva puta propadao tender, da ćemo uspešno pronaći partnera za ovaj posao”, dodao je Vesić. 

On je istakao da Grad Beograd u budućnosti očekuje postavljanje više od 200 elektropunjača na ulicama, jer je sve više vozila na električni pogon na ulicama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti