AP Vojvodina posvećena unapređenju kvaliteta kanalske mreže

Zelena parlamentarna grupa u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine održala je prošlog utorka 7. sednicu koja je bila posvećena razmatranju kvaliteta kanalske mreže u AP Vojvodini, njenom organskom zagađivanju i mogućnostima sprečavanja tog zagađenja.

Foto: Skupština AP Vojvodine

Pored članica i članova Zelene parlamentarne grupe, sednici su prisustvovali i predstavnici resornog pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i ugledni stručnjaci u ovoj oblasti koji su na sednici govorili o uzrocima i stanju zagađenosti kanala, kao i o merama zaštite.

Branislava Jeftić, predsednica predsedništva Zelene parlamentarne grupe Skupštine AP Vojvodine, najavila je da će Zelena parlamentarna grupa, 14. maja ove godine, zajedno sa predstavnicima drugih organa i stručnjacima, u pratnji predstavnika preduzeća koja obavljaju postupak čišćenja Velikog bačkog kanala, obići deonice i lokacije tog kanala na kojima je obavljeno ili se obavlja čišćenje.

Autonomna pokrajina Vojvodina je poznata po svojoj kanalskoj mreži i kanalima koji su dugogodišnjim devastiranjem u značajnoj meri postali zagađeni. Današnja sednica i stručna izlaganja o značaju kanala, njihovom organskom zagađivanju, merama i mogućnostima zaštite je uvertira u predstojeću posetu Velikom bačkom kanalu kojom želimo da pokažemo kako se zajedničkim naporima treba zalagati, boriti i odnositi prema pitanju zaštite kanalske mreže koja ima izuzetan značaj“, kazala je Branislava Jeftić.

Foto: Skupština AP Vojvodine

Milanka Mišković, stručnjakinja iz oblasti zaštite životne sredine, predstavila je na sednici uticaj vodene vegetacije na korišćenje i održavanje kanala. Dr Branko Miljanović, sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, izneo je biološku procenu stanja vode kanala HS DTD. Dr Ratko Bajčetić, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, predstavio je biotehničke mere za sprečavanje zamuljivanja kanala.

On je naglasio da resorni pokrajinski sekretarijat u okviru svojih nadležnosti i planova aktivno radi na cišćenju kanala. On je rekao da je ostalo da se iznađe rešenje za čišćenje poslednje, takozvane četvrte kanalske deonice Velikog bačkog kanala koja je i najzagađenija.

Nakon stručnih izlaganja, zapažanja i diskusije članica i članova o organskom zagađenju kanalske mreže i njegovom daljem sprečavanju, Zelena parlamentarna grupa donela je sledeće zaključke:

Foto: Skupština AP Vojvodine

1. Zelena parlamentarna grupa podržava i podstiče stvaranje sistemskih preduslova za formulisanje i sprovođenje politika iz oblasti zaštite životne sredine;

2. Zelena parlamentarna grupa podržava i podstiče saradnju između institucija koje se bave proučavanjem mogućnosti održivog korišćenja potencijala i zaštite kanalske mreže u AP Vojvodini i institucija koje su relevantni subjekti u kreiranju i sprovođenju politika, kako na regionalnom, tako i na lokalnom nivou;

3. Zelena parlamentarna grupa u cilju prevencije zagađenja kanalske mreže u AP Vojvodini podstiče uređenje zemljišne teritorije sa ciljem da se svede na normalan intenzitet eolska i vodna erozija kao agens i generator transporta zemljišnih čestica površinskog sloja, kao i nutrijenata iz zemljišta u kanal;

4. Apeluje se na predstavnike lokalnih/pokrajinskih/republičkih (svih nivoa) vlasti da svojim angažovanjem promovišu incijative za sprečavanje zagađivanja i održavanja kavliteta voda kanalske meže;

5. Apeluje se na predstavnike lokalnih/pokrajinskih/republičkih (svih nivoa) vlasti da svojim angažovanjem pruže podršku lokalnim samoupravama za uspostavljanje dobre prakse kako u očuvanju i u zaštiti kanalske mreže, tako i u svim oblastima koje doprinose ruralnom razvoju i štite životnu sredinu.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti