Srpsko-mađarska komisija za vodoprivredu ostvaruje rezultate

Četrdeset i drugo redovno zasedanje Srpsko-mađarske komisije za vodoprivredu održano je prošle nedelje na Zlatiboru.

Foto: JVP Vode vojvodine

Komisija je konstatovala da se srpsko – mađarska vodoprivredna saradnja u periodu između dva zasedanja, odnosno, od septembra 2015. do aprila 2019. godine, realizovala u otežanim uslovima, ali da su i pored toga ostvareni značajni rezultati u saradnji.

To se pre svega odnosi na osavremenjavanje važećih i donošenje novih pravilnika iz oblasti saradnje.

Posebno je važno usvajanje „Zajedničkog programa za razmenu podataka i praćenje režima podzemnih voda“ na prekograničnim vodnim telima.

Ovim dokumentom se Srbija i Mađarska svrstavaju u red malog broja država koje su se dogovorile da će razmenu podataka i praćenje režima ovog izuzetno važnog resursa bilateralno sprovoditi i unapređivati, u skladu sa preporukama direktiva Evropske unije iz oblasti voda.

Sumirajući rad komisije, predsednici su se složili da je u narednom periodu sa obe strane potrebno obezbediti kontinuitet u saradnji, kako bi se nastavilo sa izvršavanjem operativnih poslova i zadataka.

Takođe, eksperti su pripremili nacrt novog Sporazuma o saradnji u oblasti održivog upravljanja prekograničnim vodama, koji će, posle ratifikacije, podrazumevati i nove zadatke za komisiju.

Ovom prilikom, još jednom je istaknut obostrani interes da se kroz bilateralnu saradnju rešavaju sva pitanja koja se odnose na upravljanje prekograničnim vodama.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti