Akcija đaka Filološke gimnazije – Reciklaža u službi drugarstva

Foto-ilustracija: Pixabay

Učenici završnog razreda Filološke gimnazije u Beogradu odlučili su da istovremeno budu odgovorni prema životnoj sredini i da svojim drugarima iz školskih klupa koji su slabijeg materijalnog stanja pokriju troškove mature. U sklopu svoje ekološko-humanitarne akcije, IV-6 (italijansko-španski smer) će doprineti smanjenju smeća oko gimnazije.

Ideja o skupljanju i prodaji otpada u službi drugarstva potekla je od samih gimnazijalaca. Jedna od inicijatora akcije Anja Kovačević je kazala medijima da je matursko veče poslednje tokom koga će biti svi zajedno, te da treba to budu solidarni, naglasivši da su se prošle godine za ekskurziju organizovali na sličan način.

Uprkos tome što su se u podvig prikupljanja novca za svoje kolege upustili punog srca, skeptični su da li će ostvariti svoj cilj zato što je cena otkupa mala – kilogram limenki košta 74 dinara, a kilogram plastičnih flaša 23 dinara. Prvih dana su zaradili svega 500 dinara.

Troškovi mature za 23 đaka iznose oko 160.000 dinara, a odeljenje je izračunalo da će njima biti neophodno 55.000 kako bi svečanosti prisustvovali svi.

Ipak, ne klonu duhom. Nadaju se da će se za njihovu akciju pročuti i da će niska cena sirovina nadomestiti velikim odazivom ljudi. Želeli bi da se i druge škole pridruže.

U dvorištu Filološke gimnazije su postavljene kante za papir, metal i plastiku, napominju oni. Pozivamo vas da, ukoliko živite u blizini, svoj otpad razdvajate i odnesete kod njih, te im tako pomognete da na maturskoj večeri plešu zajedno.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti