Aerodromi u Dubaiju izbacuju plastiku za jednokratnu upotrebu

Foto-ilustracija: Unsplash (Christoph Schulz)

Odnos prema plastici za jednokratnu upotrebu promenio se i u Dubaiju u kojem se velika većina stanovništva trudi da smanji sopstvenu potrošnju i stvaranje otpada od plastike. Kako prenosi „Euronews“, gotovo četiri od pet stanovnika Dubaija kažu da sada recikliraju više nego pre pet godina, a svaki četvrti tvrdi da ga na recikliranje podstiču razne inicijative i kompanije koje zagovaraju smanjenje upotrebe proizvoda od plastike.

Aerodromi „Dubai“ i „Dubai World Central“ goodišnje ostvaruju saobraćaj od gotovo 90 miliona putnika, a s tim putnicima dolazi i problem zbrinjavanja plastičnog otpada – tačnije 5.500 tona plastike godišnje. Stoga je Međunarodni aerodrom „Dubai“ početkom ove godine zabranila svu plastiku za jednokratnu upotrebu, što znači da su iz kafića i restorana izbačeni plastični pribor za jelo, flaše s vodom, slamčice za piće, ambalaže i polietilenske kese.

„Već 95 odsto naših partnera obavezalo se da će plastiku zameniti prikladnim proizvodima izrađenim od alternativnih materijala koji se već koriste u ugostiteljstvu i maloprodaji“, rekao je za „Euronews“  Judžin Bari, izvršni potpredsednik aerodroma „Dubai“, koji se nada da će njihov primer poslužiti mnogim drugim velikim aerodromima i kompanijama. „Verujem da je ovo tek prva faza dugog puta na uvođenju ekološki prihvatljivog pristupa upravljanju kompanijama“, dodao je Barry.

U 700 hotela u Dubaiju već se traže alternative, odbacuje se korišćenje plastičnih flaša i prelazi se na staklene, a plastične hotelske ključ-kartice takođe bi uskoro mogle da postanu prošlost jer se razmišlja o prelasku na drvene materijale. Kompanija za ekološka pakiranja „Avani“ jedna je od onih koje nude alternativu plastici, uključujući kese izrađene od tapioke – žbunaste biljke slične krompiru i poreklom iz šumskih područja Južne Amerike. Materijal od kojeg se izrađuju je biorazgradiv i kompostabilan, a kese se razgrađuju kroz nekoliko meseci na kopnu ili u moru.

Foto: Wikipedia/CIAT

„Još pre nekoliko godina nismo imali drugih rešenja, posebno za izradu kesa“, rekao je Piter Avram, generalni direktor kompanije „Avani“. Ipak, kesa izrađena od tapioke, kao mešavina skroba, biljnog ulja i organskih smola, promenila je pristup celoj proizvodnji. U“Avaniju“ tvrde da bi njihov proizvod mogao da pomogne pri smanjenju upotrebe plastičnih kesa za više od 50 odsto. „Kao otac troje dece stalno vodim porodicu na plažu i vidim kako je količina plastike koja se taloži na pesku i u okeanima jednostavno van svake pameti“, izjavio je Tom Arnel, osnivač lanca kafe „Common Grounds“, koja je odbacila plastične šolje i činije.

„Svake nedelje poslužujemo na hljade gostiju i zaista možemo pomoći u borbi protiv plastične krize. Radi se samo o tome da za početak shvatite koliko nam plastika za jednokratnu upotrebu svima šteti. Stoga su naše šolje, tacne, tanjiri i pribor za jelo sada izrađeni od materijala koji nisu štetni za okolinu“, objasnio je Arnel i dodao kako su reakcije njihovih gostiju izvrsne. „Toliko dugo dok se svako od nas bude trudio i shvatao svoj uticaj na okolinu, bićemo u mogućnosti da zajedno ostvarimo promenu“, zaključuje Tom Arnel.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti