Kina zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

Foto-ilustracija: Unsplash (Weiqi Xiong)

Kina se već godinama bori s ogromnim količinama otpada koje proizvodi 1,4 milijarde njenih građana, a najveće odlagalište otpada u zemlji, veličine oko stotinu fudbalskih igrališta, već je odavno puno, i to 25 godina pre planiranog roka. Kina je 2017. godine sakupila 215 miliona tona komunalnog otpada, ali podaci o recikliranim količinama otpada ipak nisu dostupni.

Prema podacima Univerziteta u Oksfordu, Kina je 2010. godine proizvela 60 miliona tona plastičnog otpada, gotovo dvostruko više od SAD-a gde je proizvedeno 38 miliona tona. Istraživanje je objavljeno 2018. godine i u njemu se navodi da je „relativna globalna slika slična projekcijama do 2025. godine“.

Nacionalna razvojna i reformska komisija je u nedelju objavila saopštenje prema kojem se u narednih 5 godina u Kini planira značajno smanjenje proizvodnje i upotrebe plastike. Novim planom zabraniće se i ograničiti proizvodnja, prodaja i upotreba pojedinih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, uz promociju alternativnih proizvoda, standardizaciju recikliranja plastičnog otpada i redovno i efekasno kontrolisanje zagađenja plastikom.

Foto-ilustracija: Unsplash (Min G.)

Već do kraja ove godine uvodi se zabrana plastičnih kesa u supermarketima i trgovačkim centrima svih najvećih kineskih gradova, dok će u ostalim delovima zemlje zabrana stupiti na snagu do kraja 2022. godine. Osim plastičnih kesa, čak i onih najtanjih, u restoranima se do kraja ove godine očekuje uvođenje zabrane slamčica i ostalih predmeta za jednokratnu upotrebu, a kineski hoteli takve predmete moraju da prestanu da nude svojim gostima do 2025. godine.

Osim plastičnog otpada, Kina je najavila i mere zabrane uvoza nezakonito posečenog drveća. Zbog velike potražnje za sirovinama, Kina je u proteklih dvadeset godina postala i veliki pokretač ilegalne seče drveća, posebno u jugoistočnoj Aziji i Africi i zato se često naziva najvećim svetskim potrošačem ilegalno posečenog drveća i drvenih proizvoda. Zbog toga je kineska vlada, u cilju zaštite šumskih resursa i podupiranja zabrane seče prirodnih šuma odlučila da se obračuna i sa korupcijom u šumarstvu.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti