Sezona prazničnog ukrašavanja svake godine nameće pitanje ekološke prihvatljivosti pravih i veštačkih jelki. Studija Univerziteta u Šefildu, koja upoređuje održivost veštačkih i pravih jelki, pokazuje kako promišljeni izbori tokom praznične sezone mogu smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu.
Prave novogodišnje jelke mogu biti ekološki prihvatljivija opcija u poređenju s veštačkim jelkama, pokazuje novo istraživanje. Naime, veštačka jelka bi se trebala koristiti više od pet puta kako bi njene emisije ugljenika bile niže od emisija koje ima prava.
Iako se mnoge prave jelke (osim onih u saksiji) seku za jednokratnu upotrebu, one su održivija opcija ako se nakon praznika odgovorno recikliraju ili kompostiraju, jer je ekološki uticaj proizvodnje veštačke jelke značajan.
Stjurt Voker, viši istraživač za procenu održivosti, analizirao je različite faktore povezane s održivošću novogodišnjih jelki i pri tome identifikovao da je značaj broj puta koliko se jelka ponovo koristi i način na koji se na kraju zbrinjava.
Pročitajte još:
— Moje istraživanje pokazuje da su prave jelke često najodrživiji izbor, ali samo ako se pažljivo zbrinu. Ovo naglašava važnost razmišljanja o ponovnoj upotrebi, reciklaži i održivim alternativama u svim aspektima života. Često je najodrživiji izbor ono što već imamo, pa ponovna upotreba veštačke jelke što je više moguće smanjuje njen uticaj na životnu sredinu — ističe on.
Održive prakse, poput humanitarnih programa prikupljanja jelki, osiguravaju da se prave jelke pravilno recikliraju, kompostiraju ili ponovo sade. Istraživanje naglašava da je ključno razmotriti ove opcije zbrinjavanja nakon praznika kako bi se njihov uticaj na životnu sredinu svodio na minimum.
Rejčel Rotman, stručnjakinja za plastiku na istoimenom univerzitetu, ističe da ponovna upotreba onoga što imamo i odgovorna reciklaža su mali koraci koji mogu dovesti do značajnih promena.
Energetski portal
























