Green Destination kao nacionalna šema za razvoj turizma Crne Gore

Foto: MSJA

Predsednica MSJA (Dr Martin Schneider-Jacoby Association) Zenepa Lika, direktorka PRATTO Consulting i predstavnica Green Destinations u Crnoj Gori,  Kirsi Hyvaerinen, i direktorka TO Tivat, Danica Banjević održale su sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem na kojem su razgovarali o važnosti sistematskog održivog razvoja Crne Gore kao turističke destinacije i sprovođenju aktivnosti koje će u bliskoj budućnosti uticati na bolje upravljanje destinacijom, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

Predmet sastanka bile su i aktivnosti na zaštiti životne sredine, kulturne baštine, kao i bolje uključivanje lokalne zajednice.

Ministar je upoznat sa programom Green Destinations i aktivnostima brojnih turističkih destinacija koje usvajaju standarde Globalnog saveta za održivi turizam (GSTC) u svojim strategijama u cilju bržeg oporavka i boljeg razvoja destinacija nakon COVID 19, kao i primerom Tivta koji već godinu dana realizuje aktivnosti u okviru ovog programa.

Ministar je istakao da je održivi razvoj destinacije prioritet i da navedni program predstavlja dobru mogućnost strukturiranog strateškog pristupa radu na jačanju kapaciteta destinacije i boljem upravljanju turizmom kroz praćenje ključnih indikatora učinka. Predloženo je da ova aktivnost bude prepoznata i usvojena kao nacionalna šema u okviru nove Strategije razvoja turizma sa Akcionom planom do 2025. godine.

Izvor: MSJA

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti