Uskoro konferencija „Dani Sunca“ u Hrvatskoj – solarna energija za razvoj lokalnih zajednica

Foto: OIE Hrvatska

Hvar – mnogima omiljena turistička destinacija zbog uređenih plaža, autentične arhitekture i sunca kojeg ima u izobilju. Otuda ne čudi što je baš ovo ostrvo, zvanično najbogatije sunčanim danima u Hrvatskoj, odabrano za mesto gde će se održati prva konferencija posvećena sunčevoj energiji u Hrvatskoj – „Dani Sunca“.

Suseda zemlja odlučna je da iskoristi „bogom dani“ potencijal u procesu energetske tranzicije, no prelazak sa fosilnih goriva na sunčevu energiju nije nimalo lak zadatak i zahteva angažovanje svih činioca društva.

Stoga će konferencija okupiti ključne učesnike energetske tranzicije u Hrvatskoj – predstavnike ministarstava, institucija, akademske zajednice, proizvođača opreme, bankarskog sektora, investitora, opština i lokalnih zajednica, kako bi kroz zajedničku raspravu pokušali da pronađu mogućnost efikasnog korišćenja sunčeve energije i snažnijeg razvoja projekata.

Uloga lokalnih zajednica u energetskoj tranziciji

Jedna od ključnih tema biće uloga jedinica lokalne samouprave u prelasku na obnovljivu energiju. Budući da lokalne vlasti sprovode nacionalna pravila na lokalnom nivou, njihovo aktivno učestvovanje u kreiranju tranzicijskih politika i lokalnih strategija je i te kako značajno.

Pre svega, važno je edukovati građane i podstaći ih na ulaganja u OIE projekte, bilo pojedinačna ili zajednička, kao i pojednostaviti korišćenje obnovljivih izvora energije i učiniti ih pristupačnijim.

„Uređenim tržištem i jačim razvojem solarnih potencijala koristi neće osetiti samo investitori, već i lokalne zajednice, kao jedni od ključnih faktora. I to višestruke koristi, među kojima su i nova zelena radna mesta. A svako novo radno mesto je važno i vredno. Stoga i ključne teme na konferenciji idu u tom smeru: novi zakonski okvir za zelenu tranziciju, inovativne solarne tehnologije, primena solara u ekonomiji, industriji i preduzetništvu, ekonomsko-finansijska održivost projekta te uloga građana i JLS-a u tranziciji. Želimo da podstaknemo nadležne institucije, ali i širu javnost, u smeru rešavanja prepoznatih problema i boljeg razumevanja OIE sektora. Verujemo da će rasprave i zaključci konferencije poslužiti kao dobra podloga i za put prema tom cilju te da će to biti tek prvi u nizu događaja koji će postati poligon za upoznavanje ključnih aktera iz područja niskougljične ekonomije i živu raspravu o implementaciji projekata obnovljivih izvora energije“, ističe Maja Pokrovac, direktorka OIE Hrvatske.

Foto: Josko Supic / Cropix

Maja Jurišić, predsednica Pokreta Otoka, kaže da jedinice lokalne samouprave mogu i treba aktivno da učestvuju u investicijama OIE projekata kako bi upravljali resursima na svojim područjima, a čitava zajednica imala konkretne koristi.

„Upravo aktivno uključivanje građana smatramo ključnim za sprovođenje tranzicije na čistu energiju, što će značajno doprineti lokalnom razvoju, oporavku i diverzifikaciji ekonomije, podizanju konkurentnosti i postizanju ciljeva Evropskog zelenog plana“, napominje Jurišić.

Kako ojačati ulogu lokalnih zajednica u realizaciji projekata na njihovom području; kakva je dosadašnja saradnja investitora i lokalnih zajednica; kako iskoristiti sve veći interes građana za učestvovanje u zelenoj tranziciji – ove, i mnoge druge teme, biće u fokusu konferencije koja će se održati od 30. septembra do 1. oktobra 2021. godine u gradu Hvaru.

Detaljan program konferencije možete pogledati OVDE.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti