Gas u Srbiji neće poskupeti do kraja godine

Foto: JP Srbijagas

Gas u Srbiji do kraja godine neće poskupeti, dok će radovi na interkonekciji Niš-Dimitrovgrad početi u septembru, najavila je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

“Do kraja godine se neće menjati cena gasa, jer mi imamo ugovor sa „Gaspromom“, a „Srbijagas“ ima obavezu da pregovara ili o novom aneksu ili novom ugovoru za period posle prvog januara 2022. godine. Što se tiče naftnih derivata, ono što je sigurno je da država neće povećavati dažbine i na taj način uticati na dodatna poskupljenja, ali ono na šta ne možemo da utičemo je cena na svetskom tržištu. Cena struje ostaje ista, nema nikakvih zahteva, niti pregovora o eventualnom povećanju“, kaže Mihajlovićeva, navodi se na sajtu ministarstva.

Ona ističe da je diverzifikacija gasnih ruta važna podjednako kao i diverzifikacija dobavljača energenta.

„Kada govorimo o izgradnji gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, završavamo tendere za izbor izvođača i nadzora, a početak radova biće u septembru. Time dobijamo još jedan pravac snabdevanja, ali je isto tako važno da radimo na diverzifikaciji dobavljača, jer ne znamo kakva će biti situacija na svetskom tržištu gasa“, ističe Mihajlovićeva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti