Foto: Ministarstvo zaaštite životne sredine

Toplana u Kruševcu spremna je za novu grejnu sezonu, a plan je i da se uradi detaljna analiza kako bi JKP „Gradska toplana“ u Kruševcu koristila obnovljive izvore energije za svoja postrojenja, navodi se na sajtu Vlade.

Prilikom obilaska toplane, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovć je ocenila da je Kruševac puštanjem u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda postavio visoke standarde te da je ovaj grad na putu da u većoj meri koristi zelenu energiju.

„Kada postoji zajednički rad lokalne samouprave i države, onda je nemoguće da nema rezultata. U narednom periodu radićemo analize koje će nam pokazati kako da iskoristimo obnovljive izvore i da grad dobija više zelene toplotne i električne energije„, poručila je Mihajlović.

Direktor „JKP Gradska toplana“ u Kruševcu Dušan Gvozdenović istakao je da je cilj da se, uz podršku resornog ministarstva, unapredi rad ovog preduzeća, koristeći obnovljive izvore energije.

Kruševac će uskoro dobiti i Regionalni centar za upravljanje otpadom „Kruševac – Srnje“, na kojoj će se otpad tretirati po najvišim standardima, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

„Regionalni centar će, kad bude izgrađen, unaprediti kvalitet života građana Kruševca, ali i Ćićevca, Brusa, Blaca, Varvarina i Aleksandrovca, jer će sve ove lokalne samouprave tretirati otpad u ovom modernom centru“, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Prema njenim rečima, projekat izgradnje Regionalnog centra „Kruševac – Srnje“ realizuje se kroz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW), a reč je o jednom od kapitalnih zelenih projekata koje će Vlada Srbije sprovoditi u narednom periodu.

Energetski portal