Srbija će usvojiti Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27 do kraja godine

„Evropska komisija nas je pozvala da zvanično podnesemo Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, koju ćemo na sednici Vlade usvojiti do kraja godine. Ovo je veliki i značajan uspeh za Republiku Srbiju“, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ukazujući da nas čeka veliki posao u kome ni uz najkvalitetniju pregovaračku poziciju rezultata neće biti bez saradnje i učešća svih nivoa vlasti, a posebno lokalnih samouprava.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Trivan je , na konferenciji „Poglavlje 27 – životna sredina, od politike do implementacije“, koju su zajednički organizovali Ministarstvo zaštite životne sredine i Stalna konferencija gradova i opština ( SКGO) uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, istakao da je puno toga učinjeno u protekle dve godine, od dijagnostifikovanja i analize stanja životne sredine u Srbiji do unapređenja strateškog okvira i planova, što je bio jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva. Кazao je da se stručno i pažljivo radilo na nacrtu dokumenta za Poglavlje 27 na 200 stranica, koji podržava još preko 1000 stranica dokumenata koji predstavljaju podršku pregovaračkoj poziciji.

„Uradili smo 10 Specifičnih nacrta implementacije u sektorima upravljanja vodom, otpadom i industrijskog zagađenja. Dodatnih osam je u izradi za sektore kvaliteta vazduha i hemikalije. Na osnovu Poglavlje 27 radimo i na finalizaciji investicionog plana do 2044 godine“, kazao je Trivan.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

On je rekao da je ova godina, godina investicija u projektno-tehničku dokumentaciju koja je preduslov za naredne investicione godine u kojima će u oblast zaštite životne sredine biti uloženo 15 milijardi evra.

„Nas pomažu iz inostranstva, iz EU, iz Švedske i drugih zemalja. Važno je da i mi pomogneno jedni drigima“, rekao je ministar Trivan ukazujući da nije zadovoljan što je na ovoj Кonferenciju prisutno samo 60 predstavnika lokalnih samouprava.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ukazao je da je zaštita životne sredine važan segment našeg društvenog razvoja i da ministarstvo na čijem je čelu pomaže lokalnim samoupravama u jačanju kapaciteta, jer preko dve trećine procesa koji se tiču EU integracija tiču se lokalnih samouprava.

„Važni su partneri i aktivnosti. Jako je važno imati kapacitete za dalji rad na projektima. Zato je značajno da ćemo relaksirati kriterijume za novo zapošljavanje. Ljudski resursi za značajne projekte osnov su svrsishodnog upravljanja politikama, kadrovima i finansijama“, rekao je Ružić.

Ambasador Кraljevine Švedske u našoj zemlji Jan Lundin, čija zemlja daje stručnu i finansijsku podršku lokalnim samoupravama u realizaciji različitih projekata, ukazao je da Ministarstvo zaštite životne sredine brzo i uspešno radi na Poglavlju 27, koje je deo evropske integracije Srbije. Rekao je da će primena zakona i rešenja u oblasti zaštite životne sredine biti težak i dugoročan proces koji će sigurno imati uspešan i srećan kraj.

„Stalna konferencija gradova i opština od početka je prepoznata kao partner u Poglavlju 27 i želja nam je da vidimo na koji način može da se implementira sve što se tiče lokalne samouprave. Sa kolegama iz Švedske krenuli smo da radimo na analizi uticaja, šta će se dogoditi, šta se pregovara, kako da lokalne samouprave odgovore na izazove“, rekao je generalni sekretar SКGO Đorđe Staničić.

Skup je bio prilika da se jedinice lokalne samouprave upoznaju sa prioritetima Ministarstva zaštite životne sredine, da im se pruži podrška kako bi mogle da daju puni doprinos ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i da unaprede usluge koje pružaju građanima u oblasti zaštite životne sredine i da predstavnici opština i gradova iznesu svoje viđenje predstojećih izazova i predloge za prevazilaženje očekivanih teškoća u tom procesu.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti