Prvi Festival ekoloških predstava za decu u Vrbasu

Prvi festival ekoloških predstava za decu – Eko fest održan je u Vrbasu na sceni bioskopa „Jugoslavija“ čiji je organizator JKP „Komunalac“ u saradnji sa Kulturnim centrom Vrbasa i PU „Boško Buha“. Na Festivalu je učestvovalo pet predstava koje su pripremili predškolci sa svojim vaspitačima.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

Festivalom ekoloških predstava za decu završen je projekat komunalnog preduzeća „Prirodu čuvam, jer prirodu volim“ koji su tokom tekuće školske godine sproveli „Komunalac“ i PU „Boško Buha“.

„Ovim Festom želeli smo da kod najmlađih sugrađana probudimo svest o očuvanju životne sredine. Deca koja su učesnici ove manifestacije prošla su kroz ekološke radionice koje smo sproveli u saradnji sa zaposlenima u predškolskoj ustanovi. Smatrali smo da su predstave najbolji način da vidimo kako oni doživljavaju prirodu i koliko su razvijene njihove ekološke navike. Zahvaljujući deci i mi stariji danas smo obnovili svoja znanja, jer od najmlađih se najbolje uči“, kazao je direktor JKP „Komunalac“ Siniša Adamović.

Zamenik direktora PU „Boško Buha“ Nebojša Dešić kaže da je zahvalan JKP „Komunalac“ što je došlo na ideju da organizuje Festival ekoloških predstava koji se do sada nije održavao u našem gradu. Ekologija je tema koja posebno u današnje vreme zaslužuje veliku pažnju.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

„Zahvalan sam vaspitačima što su dobro prihvatili ceo projekat koji smo sproveli sa ‘Komunalcem’. Eko fest je rezultat naše saradnje. Mi ćemo se uvek odazivati ovakvim projektima, jer smo deci na zabavan i interesantan način približili ekološke teme i upoznali ih sa delatnostima komunalnog preduzeća. A kada vidimo koliko su deca uložila truda u predstave i sa kakvom lakoćom to rade, onda znamo da smo u svojim namerama uspeli“, rekao je Dešić.

Predstave na Prvom eko festu gledali su i predstavnici lokalne samouprve koji podržavaju ovakve vidove edukacije najmlađih sugrađana.

„Naše komunalno preduzeće je u skladu sa delatnošću kojom se bavi na ovaj način uspelo da probudi ekološku svest kod najmlađih. Kroz predstave smo videli da su vaspitači usmerili decu na pravi ekološki put i naučili ih kako bi mogli da odrastaju  u zdravijoj životnoj sredini. Opština Vrbas treba da se ponosi ovakvim manifestacijama. Naša je želja da ova lepa saradnja ‘Komunalca’, predškolske ustanove i Kulturnog centra preraste u tradiciju“, rekla je pomoćnik predsednika opštine Vrbas Jovana Vujtović.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

Na ekološkoj smotri dramskog stvaralaštva našlo se pet najboljih, od ukupno 11 predstava, koje je žiri na čelu sa predsednicom Vesnom Drinčić Đilas odabrao da se predstave na Eko festu.

Predsednica žirija, koja ima dugogodišnje iskustvo i rezultate u ovoj oblasti, a ujedno je i rukovodilac Dramske sekcije Kulturnog centra Vrbasa imala je težak zadatak.

Prva nagrada dodeljena je mališanima iz vrtića „Šećerko“ za predstavu „Smoganin poraz“ i vaspitačicama Oleni Ungar i Ljiljani Jovanović.  Drugo mesto pripalo je predškolcima „Poletarca“ koji su zahvaljujući vaspitačicama Maji Baucal i Veri Vujačić pokazali da „Reciklaža nije gnjavaža“, dok je treća nagrada otišla u ruke „Cicibanu“ iz Zmajeva za predstavu „Deca sa prirodom propovedaju“ u čemu su im pomogle vaspitačice Slavica Lazarov, Tanja Mihailović i Suzana Zbućnović.

Foto: JKP Komunalac Vrbas

Zahvalnice za učešće na Prvom eko festu dodeljene su mališanima iz vrtića „Bubica“ iz Vrbasa i „Cvrčku“ iz Bačkog Dobrog Polja.

Publiku je kroz Eko festival vodila učenica petog razreda Jovana Popović, dok su Pužići iz vrbaskog vrtića „Suncokret“ pesmama o zaštiti životne sredine upotpunili program.

Prve tri nagrade je obezbedilo JKP „Komunalac“, dok je Fabrika „Medela“ darovala slatke pakete za sve učesnike.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti