Beč dobija novu autobusku stanicu čiji je fokus na održivosti

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Herman)

U austrijskoj prestonici izgradiće se moderna i održiva zgrada autobuske stanice za međunarodni prevoz s kancelarijskim prostorima i hotelom

Projekat otvaranja novog terminala za međunarodni autobuski saobraćaj u Beču napreduje u skladu s planovima uprkos epidemiji koronavirusa. Bečka gradska uprava prethodne godine je donela odluku o njegovoj gradnji na području drugog okruga Leopoldštat, u neposrednoj blizini stadiona Dusika. Tamo je, naime, moguće brzo presedanje na liniju podzemne železnice U2 kojom putnici za svega sedam minuta mogu doći do centra grada, no na raspolaganju im stoje i druga sredstva javnog prevoza. Tokom proteklih meseci izrađena je studija izvodljivosti, a sada sledi raspisivanje arhitektonskog konkursa.

S obzirom na to da je gradskoj upravi stalo do toga da u ovaj projekat uključi i građanke i građane Beča, oni će u narednim nedeljama biti detaljno obavešteni o njemu te će imati priliku da iskažu svoja mišljenja i predloge.

Ovaj moderni autobuski terminal prostiraće se na dve etaže. U prizemlju će se nalaziti čekaonica i uslužni objekti, dok će peroni, njih 30 do 34, biti smešteni na spratu ispod. Kako bi se ekonomski potencijal ovog objekta maksimalno iskoristio, u sklopu stanica biće izgrađen hotel s dve do tri zvezdice kao i kancelarijski prostori. Fokus ovog projekta biće na održivosti. Tako će zgrada stanice, na primer, dobiti ozelenjeni krov i solarne panele, a za hlađenje objekta koristiće se podzemne vode. Uz to je najavljeno uređenje okoline stanice koja će biti obogaćena s više zelenila i prostora za pešake kako bi se dodatno poboljšao kvaliteta života na tom području.

Međunarodni autobusi su do sada putnike ostavljali na nekoliko različitih lokacija u gradu, što se izgradnjom nove stanice, koju će preuzeti Bečki holding, želi izbeći. Završetak projekta, za koji bi Grad Beč trebao izdvojiti oko 200 miliona evra, predviđa se za 2024. ili 2025. godinu.

Izvor: Eurocomm-PR Zagreb

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti